Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Κερδοφόρα ηθική!

http://www.emthrace.org/tag/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B79/

γράφει ο Χριστόφορος Αδαμίδης, φιλόλογος

Στις μέρες μας κάθε προιόν που σέβεται τον εαυτό του προσφέρει μέρος του κέρδους από την αγορά του σε μια οικολογική ή φιλανθρωπική δράση, έννοιες που στον παρόντα συλλογισμό ακολοθούν πορείες παράλληλες. Τρίβοντας το μπάνιο σας με αυτό το καθαριστικό βοηθάτε τους αργυροπελεκάνους!

Το θαύμα πραγματώνεται  η καταστροφή και η δυστυχία κατατροπώνονται! Οι αρετές της φιλανθρωπίας και της οικολογίας συμπορεύονται με τις ανέσεις του κομφορμισμού και της υπερκατανάλωσης. Η εύλογη ανάγκη δραστηριοποίησης ικανοποιείται με την χωρίς κόπο αφηρημένη συμβολή-αγαθοεργία. 

Αυτή όμως η χωρίς κόπο συμβολή ή η προσμονή αντισταθμιστικών ωφελειών γίνεται το άλλοθι για να μην κάνουμε τίποτα παραπάνω. Τίποτα παραπάνω το οποίο ωστόσο δεν αποτελεί το χειρότερο αποτέλεσμα της σύμβασης αυτής. Το χειρότερο είναι ότι επαναπαυόμαστε ευελπιστούντες, με αποτέλεσμα πολλές φορές απλώς να γελοποιούμε ποικιλότροπα τους εαυτούς μας. Δεν γίνεται να μου ζητάς (και να το πράττω) να κλείνω το φως βγαίνοντας από το δωμάτιο για εξοικονόμιση αναλώσιμων πόρων όταν στην αραβική χερσόνησο λειτουργεί ανοικτό χιονοδρομικό χάρη σε ψυκτικές μηχανές που καταναλώνουν τι άλλο, ρεύμα.

Πολλοί θα αντιτείνουν ότι έστω και αυτή η μικρή συμβολή είναι προτιμότερη από την αδράνεια. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Δεν μπορεί να ψάχνεις το δέντρο και να χάνεις το δάσος. Από την άλλη μεριά όταν η αγορά με τους σκληρούς νόμους ανταγωνισμού και προσήλωσης στο κέρδος που την διέπουν τίθεται στην υπηρεσία της ηθικής προάγοντας την αλληλεγγύη ή την προστασία του περιβάλλοντος στην πραγματικότητα κακοποιεί την ηθική θέτοντας την στην υπηρεσία της για να κερδίσει. Αυτός ο απλός συλλολισμός καθιστά αυτονόητη την ανάγκη δυσπιστίας σε κάθε τέτοιου είδους πρόταση. 

Επομένως πολύ σωστά οι Θρακιώτες δεν δέχονται να γελοποιηθούν ανακυκλώνοντας οικιακές μπαταρίες και αφήνοντας ταυτόχρονα ένα ορυχείο δίπλα τους. Ένα ορυχείο να υποβαθμίζει δυνητικά αλλά και έμπρακτα το περιβάλλον τους και ας υπόσχεται ότι θα δώσει μέρος των κερδών του για τον πολιτισμό (!) μαζί με μερικές θέσεις εργασίας.