Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η Κίνα παραδέχεται την ύπαρξη των «χωριών του καρκίνου...

 

σημ. Εικόνες από το μέλλον της Θράκης και της Χαλκιδικής;  Aφιερωμένο στους θιασώτες της ανάπτυξης τύπου "El DORADO".


Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - DEALER ΕΝ ΔΡΑΣΗ! ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ...

Το τελευταίο διάστημα είναι συχνός ο δημόσιος χαρακτηρισμός για τον κ. Σαμαρά, ως ντήλερ ξένων και ντόπιων ιδιωτικών συμφερόντων. Οι τελευταίες ανακοινώσεις για την εκχώρηση και την εκποίηση δημόσιας γης κόντρα στην θέληση και τα σχέδια των τοπικών κοινωνιών, επιβεβαιώνουν πανηγυρικά αυτόν τον χαρακτηρισμό:
1. Για να εξευμενίσει το Κράτος του Κατάρ που ζητά να μετατρέψει το πρώην αεροδρόμιο του ελληνικού σε "Ντόχα", δηλαδή μια καταριανή αποικία νεόπλουτων στο εσωτερικό τη χώρας, μετέβη στο Σεΐχη και έδωσε τα διαπιστευτήρια του... Την επομένη τα σενάρια τσιμεντοποίησης του πολύπαθου ελληνικού που θα γινόταν το πρώτο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας, ξαναφούντωσαν. Τι και αν χρόνια τώρα όλοι οι περιφερειακοί Δήμοι και φορείς της Αττικής ζητούν τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού  πάρκου πόλου έλξης για όλο το λεκανοπέδιο. Τι και αν έχει εκφραστεί θετικά για μια τέτοια προοπτική το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής και επιστημονικοί φορείς όπως το Μετσόβιο πολυτεχνείο κ.α. Τώρα έχουμε κρίση  και θέλουμε άμεσες επενδύσεις, δηλαδή χρήματα στο δημόσιο ταμείο για τους δανειστές και άμεσες θέσεις εργασίας ακόμα και αν αυτές είναι κακοπληρωμένες από τους άραβες...
2. Στα ίδια σχέδια και η εκχώρηση για εκμετάλλευση όλης της παραλιακής ζώνης από το στάδιο Ειρήνης και φιλίας έως το Σούνιο, για να μετατραπεί σε Αττική Ριβιέρα κατά τα πρότυπα του Ελληνικού, Μαρίνες, μαντρωμένες πλαζ, πολυτελή σκάφη κ.α. Και αυτά στο βωμό της αποπληρωμής των υποχρεώσεων που απερρέουν από την κατά τα άλλα... λάθος συνταγής της τρόικας. Και βέβαια εκατοντάδες περιοχές σε όλη τη χώρα και τα νησιά μας, έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο τους.
3. Στη Χαλκιδική το κράτος πρώτα έστειλε τα ΜΑΤ, για να προστατέψουν ποιους; Μια παράνομη επένδυση που καταστρέφει το παρθένο δάσος της Χαλκιδικής, την γη και τον αέρα, μια πολυεθνική που αντιμετωπίζει τους ντόπιους σαν ιθαγενείς που πρέπει να υποταχθούν, έναν Δήμαρχο που σαν υπουργός φρόντισε να εκποιήσει έναντι 11.000.000€,  320.000 στρ. γης και ένα μεταλλείο αξίας από 2,5 ως 12 δις ευρώ και ο οποίος σαν να μην έφταναν όλα αυτά επιδότησε και την εταιρία που το αγόρασε! Χτυπήσανε εκατοντάδες πολίτες, εφάρμοσαν στην περιοχή στρατιωτικό νόμο  και τώρα που αυτή η προκλητική συμπεριφορά άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου έστειλαν τον ανεκδιήγητο Δένδια να επιβάλει μια φασιστική χούντα στη περιοχή: με κουκουλοφόρους ασφαλίτες να κυκλοφορούν στους δρόμους των χωριών, με αναίτιες προαγωγές, με λήψη δειγμάτων DNA για να βρεθούν οι ένοχοι, με κατασκευασμένες κατηγορίες για ηθική αυτουργία, σε αγωνιστές που με ανιδιοτέλεια και κυρίως με συνεχή αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας, έχουν αποδείξει τον παραλογισμός αυτής της επένδυσης και την ανεπανόρθωτη καταστροφή που θα επιφέρει.
4. Τώρα που η μετοχή της El Dorado πέφτει ο πρωθυπουργός - Ντήλερ βγαίνει ξανά και προεξοφλεί την έναρξη της επένδυσης στο Πέραμα και τις Σάπες. Τι και αν εκεί σύσσωμη η τοπική κοινωνία, οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, η περιφέρεια ΑΜΘ, το ΤΕΕ και επαγγελματικοί φορείς και κυρίως οι πολιτες της Θράκης, έχουν χαρακτηρίσει την επένδυση ταφόπλακα για μια εναλλακτική ανάπτυξη της περιοχής, με επίκεντρο τον τουρισμό την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Τι και αν όλες οι διαβουλεύσεις  κατέληξαν σε απόρυψη της επένδυσης. Τι και αν εκρεμμεί η προσφυγή στο ΣτΕ για την έγκριση της ΜΠΕ. Αυτές είναι λεπτομέρειες για τους Ντήλερ... Η δουλειά θα γίνει! 
Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί οι κοινωνίες καταλαβαίνουν πως αυτή η πολιτική έχει πλέον δείξει τα όρια της. Δεν θα την αποδεχθούν σαν ένα φυσικό φαινόμενο που θα καταστρέψει το μέλλον της χώρας και θα σβήσει κάθε δυνατότητα για την επανασχεδίαση της οικονομίας στη βάση ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης με επίκεντρο την φύση, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των δανειστών.

Άρης Φρουζάκης
Διανομαρχιακή Έβρου - Ροδόπης













Για να “καθησυχάσουν” την Eldorado, της δίνουν το Πέραμα!


(σημ. να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει!)

62157_423870047701804_167976289_n
“Θορυβήθηκαν” τα κεφάλια της Eldorado από την επίθεση της περασμένης Κυριακής στο εργοτάξιο των Σκουριών (και από την επακόλουθη πτώση της μετοχής τους στα Τάρταρα) και ήρθαν άρον-άρον στην Ελλάδα, για να πάρουν διαβεβαιώσεις από τον Πρωθυπουργό για τις προθέσεις της Κυβέρνησης του. Ο κ. Σαμαράς δεν τους απογοήτευσε.
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο της Wall Street Journal (διαβάστε το εδώ) που επικαλείται το Μπομπολικόν ΕΘΝΟΣ (εδώ), η κυβέρνηση “θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα ασφαλείας στις Σκουριές”, εννοώντας προφανώς δια της βίας και της τρομοκρατίας. Για την κυβέρνηση Σαμαρά, η αντίδραση της πλειοψηφίας των κατοίκων της Χαλκιδικής στα σχέδια της Καναδικής εταιρείας είναι απλά ένα πρόβλημα “ασφαλείας” που “θα λυθεί” αν κουβαλήσουμε στο βουνό όλα τα ΜΑΤ της Ελλάδας, δημιουργήσουμε ενόχους και αυτουργούς, τρομοκρατήσουμε και συλλάβουμε όλο τον πληθυσμό Μ.Παναγίας, Ιερισσού και περιχώρων. Όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα έτσι δεν κάνουν, γιατί να διαφέρει το δικό μας;
Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης ότι μέσα σε 10 μέρες θα έχει εκδοθεί η  οριστική αδειοδότηση του έργου χρυσού του Περάματος στη Θράκη, υπόσχεση που λειτούργησε ως τονωτική ένεση για την ταλαίπωρη μετοχή της Eldorado που βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση από τις 23 Ιανουαρίου (δείτε εδώ). Η καθολική αντίδραση του λαού και των αιρετών εκπροσώπων της Θράκης στο πρόγραμμα της Eldorado είναι πάλι μια ασήμαντη λεπτομέρεις και προφανώς θα αντιμετωπιστεί κι αυτή …δια των γνωστών μεθόδων.
Το ΕΘΝΟΣ μας δίνει κι άλλες “πικάντικες” λεπτομέρειες: Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη είχαν χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνο Μενουδάκο με θέμα “τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε αποφάσεις που εκδίδει το ΣτΕ και μπορεί να προκαλούν προβλήματα σε επενδυτικά σχέδια”. Καθόλου άσχετη η συνάντηση με την επίσκεψη των Καναδών, αφού όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για το θηριώδες επενδυτικό σχέδιο της Εldorado στη Χαλκιδική. “Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι επιτάχυνσης των αποφάσεων, χωρίς όμως να υπάρξει καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης”.
Στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ χθες το βράδυ ειπώθηκαν άλλα: “Η υπόθεση των Σκουριών είναι τελειωμένη, κάποιες τυπικές διαδικασίες μόνο μένουν με το Συμβούλιο Επικρατείας για να προχωρήσει το έργο”. Ο δημοσιογράφος προφανώς δεν το έβγαλε από το μυαλό του, αυτό ήταν το ρεπορτάζ του από τη συνάντηση Πρωθυπουργού-Υφυπουργού-Προέδρου ΣτΕ.
Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προσφυγές των κατοίκων σαν τυπικές και “τελειωμένες” διαδικασίες;
Η Κυβέρνηση προεξοφλεί την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου;
Και “δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης”;;

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής – Κυριακή 24/2 στη Μ. Παναγία


afisa-24-02-2013

Βιάζεται η αλήθεια. Βιάζεται ο τόπος και η ζωή μας. Το κίνημά μας δεν φιμώνεται.

Καλούμε όλους σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής που υφίστανται την κρατική τρομοκρατία την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, 2013 στις 11.00 στην Μ. Παναγία Χαλκιδικής (προσυγκέντρωση 10.00 στην Ιερισσό).
Θα δοθεί συνέντευξη τύπου στις 13.00 στην Μ. Παναγία.

Δελτίο Τύπου – Ιερισσός Τώρα

Αυτή τη στιγμή στην Ιερισσό Χαλκιδικής, πλήθος γυναικών βρίσκεται συγκεντρωμένο μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα όπου διαμαρτύρονται για
  1. Την έντονη παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή και τον εκφοβισμό των πολιτών κάθε ηλικίας
  2. Την παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας και συνταγματικότητας
  3. Την “εξαφάνιση” δύο συμπολιτών μας
Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής, οι πρακτικές της αστυνομίας έχουν ξεπεράσει κάθε έννοια νομιμότητας, συνταγματικότητας και ηθικής: συνεχείς αστυνομικές περιπολίες, παρακολούθηση πολιτών και κατατρομοκράτηση τους – μεταξύ τους παιδιά και γέροντες -  έντονη παρουσία κουκουλοφόρων αστυνομικών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σε δρόμους και πλατείες, τυφλές προσαγωγές και παράνομη λήψη γενετικού υλικού (DNA).
Η αποκορύφωση της τρομοκρατίας ήρθε με την κινηματογραφική “απαγωγή” από την ΕΛ.ΑΣ. δύο συμπολιτών μας το μεσημέρι, των οποίων η τύχη αγνοείται. Δικηγόροι και συγγενείς δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το πού βρίσκονται.
Θεωρούμε ότι αυτή η πρακτική δεν έχει στόχο την εύρεση των δραστών των γνωστών επεισοδίων στις Σκουριές αλλά χρησιμοποιείται σαν μοναδική ευκαιρία τρομοκράτησης των πολιτών που είναι αντίθετοι στα σχέδια της καναδικής Eldorado Gold στη Β. Χαλκιδική.
Καλούμε την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους βουλευτές του Eλληνικού Kοινοβουλίου καθώς και κάθε θεσμικό φορέα εντεταλμένο για την τήρηση της νομιμότητας να διασφαλίσει τα κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Καλούμε φορείς και ευαίσθητους πολίτες σε συμπαράσταση για να προστατευτούν τα δικαιώματα μας για τη υγεία, τη ζωή και το μέλλον της περιοχής μας.
Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων- Ακάνθου

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013


Δίκτυο Π.&Κ. Δ.: «Στη Χαλκιδική αναβιώνει η Χούντα!»

Ημερομηνία: 18/02/2013

Ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Χαλκιδική.

Η τρόικα εσωτερικού κάνει σήμερα ένα βήμα παραπάνω στην πορεία του εκφασισμού. Αναβιώνει τη χούντα στη Χαλκιδική, προχωρώντας σε διώξεις αγωνιστών ως ηθικών αυτουργών για τον εμπρησμό των εγκαταστάσεων της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Όσο και να ακούγεται απίστευτο, το μόνο "αποδεικτικό στοιχείο" εναντίον τους είναι το ότι έχουν δηλώσει αντίθετοι στις εξορύξεις χρυσού και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Πρόκειται δηλαδή για επιστροφή στις φρονηματικές διώξεις και το ιδιώνυμο.
Θυμίζουμε ότι  η εταιρία (θυγατρική της Καναδικής EL DORADO GOLD) έχει εγκατασταθεί στο δάσος των Σκουριών στο όρος Κάκαβος της Χαλκιδικής που της παραχωρήθηκε με σκανδαλώδη τρόπο και σχεδόν τσάμπα από το ελληνικό δημόσιο (πάνω από 300.000 στρέμματα με περίπου 35 ευρώ το στρέμμα).  Θυμίζουμε επίσης το πόσο καταστροφική για το περιβάλλον είναι η εξόρυξη, καθώς και το πόσο είναι επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων, όπως έχει τεκμηριωθεί απο δεκάδες φορείς και ειδικούς αλλά και όπως φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού απ' όποιον περάσει απο τα παλιά μεταλλεία. Θυμίζουμε τέλος τις μαχητικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που αντιμετωπίστηκαν με κτηνώδη τρόπο από τα ΜΑΤ.


Με αφορμή την χτεσινή εμπρηστική επίθεση, κυβέρνηση, ΜΜΕ, εταιρία, αστυνομία και ο γνωστός διαπλεκόμενος Χρήστος Πάχτας στήνουν βρώμικο κατά της Αριστεράς και όποιου άλλου κινείται στην περιοχή κατά της εταιρείας. Επιχερούν να ποινικοποιήσουν την αντίσταση και να επιβάλουν τη σιωπή του νεκροταφείου. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι αυτοπροσώπως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σπεύδει σήμερα στη Χαλκιδική  προκειμένου να "ενημερωθεί" για τις έρευνες... Με πιο απλά λόγια, η χώρα πρέπει να βγει στο σφυρί χωρίς αντιδράσεις. Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που τόσον καιρό τα κανάλια και η κυβέρνηση αποκρύπτουν τις λεπτομέρειες της επένδυσης και του αντιπεριβαλλοντικού - αντικοινωνικού της χαρακτήρα που καταστρέφει μια τεράστια περιοχή (νερό, αέρα, δάσος και κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα), όπως αποκρύπτουν και τις μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων.  Εμείς το μόνο που τους λέμε είναι ότι οι ηθικοί αυτουργοί για την κλιμάκωση της έντασης είναι η κυβέρνηση και η εταιρία. Όποιος σπέρνει ανέμους, να μην εκπλήσσεται όταν θερίζει θύελλες


Κάτω τα χέρια απο τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής - Άμεση παύση των διώξεων σε βάρος των αγωνιζόμεων κατοίκων


ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Καμία “ομηρία” στην εμπρηστική επίθεση που δέχτηκε η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”


skouries 

Καμία “ομηρία” ή “αιχμαλωσία” σεκιουριτάδων δε σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο της
εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική όπως επιβεβαιώνουν και οι αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι υπάλληλοι “σεκιούριτι” όταν είδαν την ομάδα περίπου 40 ατόμων που έφτασε στο σημείο οπισθοχώρησαν. Μόνο ένας από τους υπαλλήλους έχει υποστεί εντελώς ελαφρά τραύματα ενώ 27 άτομα που προσήχθησαν από την αστυνομία μετά την επίθεση αφέθηκαν ελεύθερα καθώς δεν προέκυψε το παραμικρό σε βάρος τους.
Seleo.gr News
Η πληροφορία ότι η ομάδα των ατόμων που επιτέθηκε στις Σκουριές “περιέλουσε με βενζίνη τους φύλακες” των εγκαταστάσεων  προερχόταν από πηγές της εταιρείας, όμως είναι ψευδής και δεν επιβεβαιώνεται ούτε καν από την αστυνομία.

Πηγή: antigoldgreece



A

Ματωμένα μεροκάματα στα μεταλλεία Χαλκιδικής


2009101500419-preview


Η σιωπή είναι χρυσός, λένε. Στη Χαλκιδική κυριολεκτικά. Η λαϊκή ρήση συμπυκνώνει την απόκρυψη, από την πλευρά των ΜΜΕ, των δημοτικών αρχών και των ελεγκτικών μηχανισμών, των επιπτώσεων που θα έχει η μεταλλουργία χρυσού στη ζωή και το περιβάλλον της περιοχής, τον φόβο των εργαζομένων και των οικογενειών τους, που με τον εκβιασμό της ανεργίας συναινούν στα σχέδια της εταιρείας, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ συμπατριωτών που μεγάλωσαν μαζί. Συμπυκνώνει ακόμα την έρημο των χωριών με τις μαυροντυμένες γυναίκες και των νεκροταφείων με τις επιγραφές 40άρηδων και 50άρηδων ανδρών, τη βραχνάδα των παλιών μεταλλωρύχων, τα γέλια που καταλήγουν σε βήχα, τις βαριές ανάσες στις κουβέντες. Αυτοί οι τελευταίοι σπάνε την ομερτά. Μιλάνε. Τις επιπτώσεις των μεταλλείων τις έχουν χαραγμένες στο σώμα τους.
Ο Γιώργος Ρήγας είναι 69 χρονών από τη Μεγάλη Παναγιά. Στα νιάτα του ακολούθησε το πεπρωμένο όλων των ανδρών της οικογένειας. Πήγε και δούλεψε στα μεταλλεία, όπως ο πατέρας του που αρρώστησε και ο αδερφός του που πέθανε από πνευμονοκονίαση. «Βαριά δουλειά, στα έγκατα της γης. Έσπασα τα πλευρά μου μια μέρα. Μετά απεργίες, αγώνες, απολύσεις, δικαστήρια. Στο τέλος αρρώστησα κι έφυγα. Διαφωνώ με την ανοιχτή εξόρυξη, θα κάνει μεγάλο κακό στη Χαλκιδική. Δεν τα ‘χουμε με τους εργαζόμενους, αυτούς τους εκμεταλλεύονται. Βρήκαν τα παιδιά φτωχά και τα γελάσανε». Ο κ. Γιώργος δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο, σπάει η φωνή του. Πιάνει το ακουστικό η γυναίκα του, η Μαρία: «Έσπασε τα πλευρά του και στο τέλος έπαθε εγκεφαλικό και συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα. Τον έδιωξαν κακήν κακώς με μια αναπηρική σύνταξη. Τώρα θέλουν να μας ξεριζώσουν. Όταν τρυπάνε το δάσος, είναι σαν να τρυπάνε την καρδιά μας. Μας έκαναν να μη μιλιόμαστε μεταξύ μας, αδέρφια μ’ αδέρφια και γιοι με πατεράδες. Ο Πάχτας φταίει»