Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ της Εldorado Gold


 

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση 1.000 στρεμμάτων στη Μεγάλη Παναγιά που βρίσκονται στην έκταση που έχει παραχωρηθεί από το κράτος στην Eldorado Gold ζητά η Ελληνικός Χρυσός.

Όπως αποκαλύπτει το alterthess.gr, από το πρωί της 4ης Ιουλίου, υπάλληλοι της αντιδημαρχίας Μεγάλης Παναγιάς άρχισαν να κοινοποιούν στους «φερόμενους ιδιοκτήτες» τα σχετικά περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ιδιωτικών περιουσιών και εφαρμογής του «μεταλλευτικού κώδικα» από τον νέο ιδιοκτήτη της περιοχής την Eldorado Gold.


Να σημειωθεί ότι στην έκταση αυτή βρίσκονται 17 αγροτεμάχια πολλών ιδιοκτητών, κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς καθώς και η θέση του δεύτερου φράγματος που είναι ιδιοκτησία της Μονής Ιβήρου. Οι κάτοικοι που κινδυνεύουν πλέον να χάσουν εκτός από το δικαίωμα στο περιβάλλον και στην υγεία, και τα χωράφια τους (υπάρχουν και σπίτια σε κάποια αγροτεμάχια) θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της ανακοίνωσης αυτής.

Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να τονιστεί είναι ότι η κίνηση της εταιρείας ήρθε αιφνιδιαστικά με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν δικαίωμα ένστασης μέχρι τις 12 Ιουλίου του 2013.



Σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς τονίζει:

Αγαπητοί Μεγαλοπαναγιώτες, τα ψέματα  τελείωσαν! Όλοι οι φόβοι και οι ανησυχίες μας θα γίνουν πραγματικότητα. Να τι εννοούν όταν λένε ότι θα γίνουμε  μικρό Παρίσι!

Από το πρωί της 4/7/2013 υπάλληλοι της αντιδημαρχίας Μεγάλης Παναγίας άρχισαν να κοινοποιούν στους  «φερόμενους ιδιοκτήτες» τα σχετικά  περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων  ιδιωτικών περιουσιών και εφαρμογής του περιβόητου μεταλλευτικού κώδικα από το νεοσουλτάνο της περιοχής ELDORADO GOLD.

Πρώτα λοιπόν τα κτήματά μας και λείαν συντόμως και τα σπίτια μας. Αγαπητοί συγχωριανοί, αγαπητοί συντοπίτες, ή τώρα η διαφορετικά τα κουβαδάκια μας και σ`άλλη παραλία.

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων τονίζει σε δική του ανακοίνωση πως συνολικά 737.728 στρέμματα ιδιοκτησίας Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους βρίσκονται μεταξύ των προς αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών στην περιοχή των Σκουριών στο όρος Κάκαβος, σύμφωνα με τη λίστα που αναρτήθηκε προχθές στο Δημοτικό Κατάστημα Μ. Παναγίας.

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, «πρόκειται για το τμήμα του δάσους Νταμπίζ της μονής που περιλαμβάνεται στο υποέργο "Σκουριές" της επένδυσης της Eldorado Gold/ΑΚΤΩΡ στη Χαλκιδική για την κατασκευή του χώρου απόθεσης αποβλήτων εμπλουτισμού στο ρέμα Λοτσάνικο και μεγάλου τμήματος της περιμετρικής οδού πρόσβασης. Το φράγμα στο ρέμα Λοτσάνικο θα έχει ύψος 159 μ., και ο χώρος απόθεσης που θα δημιουργηθεί θα δεχθεί 23.500.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων εμπλουτισμού από το  μεταλλείο των Σκουριών. Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι απολύτως απαραίτητο στην εταιρεία, καθώς χωρίς την έκταση αυτή ανατρέπεται η πραγματοποίηση του υποέργου "Σκουριές».

«Εδώ και πολλούς μήνες, η Ελληνινικός Χρυσός προσπαθούσε να αγοράσει το δάσος από το μοναστήρι, χωρίς επιτυχία. Εκπρόσωποι της Μονής είχαν διαβεβαιώσει πριν λίγο καιρό επιτροπή των κατοίκων της "προ του Άθω" περιοχής ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να πουληθεί το δάσος και να έρθει η Μονή σε αντίθεση με τους γείτονές της". Συμπλήρωσαν δε ότι "σε περίπτωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η Μονή θα λάβει όλα τα νομικά μέτρα για την ακύρωση αυτής της πράξης"», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναμένεται πλέον η αντίδραση της Ιεράς Μονής και της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους. Σημειώνεται πως σύμφωνα με Πληροφορίες του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, «τις τελευταίες εβδομάδες "γεροντάδες" της Ιεράς Μονής Ιβήρων ερευνούσαν "αρμοδίως" για ξένα χωράφια μέσα στο δάσος Νταμπίζ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου