Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

BIομηχανική Μεταλλευτική: Αυτοδιαχείριση - Μπορούμε χωρίς αφεντικά!




Ένα μνημόνιο που εξαθλιώνει την κοινωνία, ένα ακόμα εργοστάσιο εγκαταλείπεται, εργοδότες άφαντοι, 70 εργαζόμενοι απλήρωτοι. Ένα σύνθημα: "Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς!". Και η ελπίδα είναι ακόμα ζωντανή...

Ήταν Ιούλιος του 2011 όταν οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής μας συστήθηκαν μέσα από τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις τους. Η ιστορία των εργαζομένων, μία απ' τις πολλές καθημερινές ιστορίες που εκτυλίσσονται στον καιρό της παντοκρατορίας της λιτότητας και της εξαθλίωσης του Μνημονίου. 

Η εταιρία
Η Βιομηχανική Μεταλλευτική, εργοστάσιο παραγωγής δομικών και βελτιωτικών υλικών, απαραίτητων στην οικοδομική δραστηριότητα, ήταν μέχρι και το 2009 κερδοφόρα επιχείρηση, με μεγάλη προσφορά στην ελληνική οικονομία. Ενδεικτικά της καλής πορείας της εταιρίας τα νούμερα που αναφέρουν τα οικονομικά περιοδικά της πόλης της Θεσσαλονίκης: από το 2000 έως το 2006, η εταιρία αύξησε τον τζίρο της κατά 138,24% και τα κέρδη της κατά 118,16%!
Η πορεία της επιχείρησης πήρε την κατιούσα από το 2010 και μετά. Η Βιομηχανική Μεταλλευτική, θυγατρική εταιρία της Φίλκεραμ & Τζόνσον, καταχρεώθηκε με δάνεια ύψους 1 εκ. 900 χιλ. ευρώ από τη μητρική, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα οι εργαζόμενοι της θυγατρικής να στραφούν εναντίον της μητρικής επιχείρησης, λόγω της νομοθετικής απραξίας που επικρατεί στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων. Άμεση συνέπεια του πλασματικού παθητικού που απέκτησε η Βιομηχανική Μεταλλευτική ήταν η καθυστέρηση καταβολής μισθών και επιδομάτων, με αποκορύφωμα την κήρυξη στάσης πληρωμών και την εγκατάλειψη του εργοστασίου το Μάιο του 2011. Σημειωτέον ότι την ίδια περίοδο η μητρική Φίλκεραμ & Τζόνσον προχώρησε σταδιακά σε απολύσεις του συνόλου των εργαζομένων στη βιομηχανία κεραμικών πλακιδίων που διατηρούσε, παράλληλα δε κατέθεσε αίτηση για πτώχευση, κάτι που δεν έπραξε στην περίπτωση της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, την οποία απλώς εγκατέλειψε.

Ο εργατικός αγώνας ξεκινά
Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που κατηγορούν την εργοδοσία για κακοδιοίκηση και διάλυση του εργοστασίου, βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις από τον Ιούλιο του 2011. Στάσεις εργασίας, απεργίες, επίσχεση εργασίας, πορείες στους δρόμους της πόλης. «Πηγαίνουμε καθημερινά με βάρδιες και φυλάμε το εργοστάσιο για να μην κλαπεί τίποτα», δήλωσε ο Μάκης Αναγνώστου, εκ μέρους του σωματείου των εργαζομένων, στο Κόκκινο 105,5. Βρίσκονται εκεί κάθε μέρα, αγωνιζόμενοι με πείσμα για το δικαίωμά τους στην εργασία, για μια ζωή με αξιοπρέπεια.


Γενικές συνελεύσεις - Η απόφαση για αυτοδιαχείριση του εργοστασίου

Οι εργαζόμενοι του σωματείου, που δίνουν καθημερινά το παρόν στο εργοστάσιο, συγκαλούν τακτικά γενικές συνελεύσεις για την οργάνωση του αγώνα τους. Κατά τη διάρκεια μιας εξ’ αυτών έγινε η δύσκολη και πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα, μα συγχρόνως γοητευτική και ελπιδοφόρα πρόταση: να πάρουν τη λειτουργία του εργοστασίου στα χέρια τους! "Δεν μπορείτε εσείς; Μπορούμε εμείς!" , είπαν πολλοί εργαζόμενοι, που πολύ σύντομα παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και σχέδιο, για τον τρόπο μέσα από τον οποίο σκοπεύουν να πάρουν το εργοστάσιο στα χέρια τους, πετυχαίνοντας αυτό στο οποίο η εργοδοσία απέτυχε.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, "η πρότασή μας στηρίζεται σε τρία σημεία: Πρώτον, παραίτηση όλων των μελών της διοίκησης και υπαλλήλων που συμμετείχαν στο ΔΣ της εταιρείας, χωρίς καμιά απαίτηση από την επόμενη διοίκηση. Δεύτερον, οι μετοχές της εταιρείας που είναι ιδιοκτησία της υπό πτώχευση πλέον Φίλκεραμ & Τζόνσον (κατά 98%) να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων, κάτι που καταρχάς έχει γίνει αποδεκτό από τον σύνδικο που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της μητρικής. Μάλιστα, οι μετοχές θα μοιραστούν ισάριθμα σε όσους εργαζόμενους επιθυμούν να αποτελέσουν τμήμα αυτής της προσπάθειας. Τρίτον, να μεσολαβήσει ο ΟΑΕΔ ώστε οι εργαζόμενοι να προεισπράξουν το ποσό που θα αντιστοιχούσε στο ταμείο ανεργίας τους επί ένα χρόνο (περίπου 1,9 εκατ. ευρώ), δημιουργώντας έτσι ένα αρχικό κεφάλαιο για την επαναλειτουργία της επιχείρησης". Στο πλαίσιο της αιτούμενης αυτοδιαχείρισης, η γενική συνέλευση των εργαζομένων θα συνιστά το αποφασιστικό όργανο του εγχειρήματος, τα δε μέλη του ΔΣ τόσο της εταιρίας όσο και του σωματείου θα είναι ανακλητά.




Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζομένων βρίσκονται από την αρχή εργατικά σωματεία, εργαζόμενοι και άνεργοι, από δεκάδες εργασιακούς χώρους, συνελεύσεις γειτονιάς, αλλά και σωματεία και συλλογικότητες του εργατικού και κοινωνικού κινήματος. Μάλιστα, η τελευταία γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κατέληξε στη συγκρότηση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και Στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής. "Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής αγωνίζονται να κάνουν πράξη ότι εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε χωρίς αφεντικά. Αγωνιζόμαστε μαζί τους να αποδείξουμε πως αν δεν μπορούν αυτοί, τότε εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς, και θα τα καταφέρουμε!", υπογραμμίζει στο δελτίο τύπου της η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και Στήριξης του αγώνα των εργαζομένων και προκρίνει την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου ως "μόνη λύση για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων".

Η νίκη των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, νίκη όλων των εργαζομένων
Ο αγώνας των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, όπως όλοι οι αγώνες που έχει δώσει κατά καιρούς η εργατική τάξη, δεν είναι εύκολος. Και αυτό οι εργαζόμενοι το γνωρίζουν καλά. Η απόφασή τους να γυρίσουν την πλάτη στην εργοδοσία, να παλέψουν και να προτάξουν την αυτοδιαχείριση και τη συλλογική δουλειά έναντι της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τον κόσμο της εργασίας. Η υπόθεση των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής αφορά όλους τους εργαζόμενους, όλη την πληττόμενη κοινωνία. Η στήριξη και η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους είναι καθήκον μας και η νίκη τους θα είναι νίκη όλων μας!



Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Επιστροφή στην πλατεία

Σήμερα στις 21:30 η συνέλευση θα γίνει στο γνωστό μέρος, στην ανατολική πλευρά της πλατείας του φάρου. Ας είμαστε όλοι εκεί!

Αίμα στη Μαδρίτη των ανθρακωρύχων



Ημερομηνία: 12/07/2012
Πηγή: www.alterthess.gr

Με αίμα απαντάει η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στις αντιστάσεις των ανθρακωρύχων. Βίαιες συμπλοκές ξέσπασαν στην Μαδρίτη, μεταξύ αστυνομικών και ανθρακωρύχων, οι οποίοι διαδήλωναν για τα νέα μέτρα λιτότητας στην Ισπανία.

Τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν, καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες στην προσπάθεια της να διαλύσει το πλήθος.
Οι διαδηλωτές συμπαραστέκονταν στους ανθρακωρύχους που έφτασαν χθες αργά στην πρωτεύουσα κλιμακώνοντας τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους κατά των περικοπών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι ανθρακωρύχοι περπάτησαν περισσότερα από 400 χιλιόμετρα, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική απόφαση να περικοπούν κατά 63% οι επιχορηγήσεις του τομέα.
Συνδικαλιστές αλλά και απλοί πολίτες, βρέθηκαν στο πλευρό των ανθρακωρύχων που διαμαρτύρονται για τις περικοπές ύψους 60% στις επιχορηγήσεις των ανθρακωρυχείων, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό της επιδότησης θα μειωθεί από τα 301 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι, στα 111 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Τα συνδικάτα λένε ότι οι εν λόγω περικοπές απειλούν 30.000 θέσεις εργασίας και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ταφόπλακα για τον συγκεκριμένο τομέα της βιομηχανίας.

Μαδρίτη: "Είμαστε όλοι ανθρακωρύχοι!"

 

 
Οι ισπανοί ανθρακωρύχοι το βράδυ της Τρίτης πραγματοποίησαν νυχτερινή πορεία στη Μαδρίτη υπό το φως των φακών του προστατευτικού κράνους τους.

Τους ανθρακωρύχους υποδέχτηκαν δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί στη Μαδρίτη. Το ενθουσιώδες πλήθος του κόσμου βρέθηκε στην κεντρική πλατεία Puerta del Sol με σύνθημα «Είμαστε όλοι ανθρακωρύχοι». Οι ανθρακωρύχοι έφτασαν από τις βόρειες και νότιες περιοχές της χώρας με τα πόδια, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, για να πάρουν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση του κλάδου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Βιομηχανίας, στην οποία τα συνδικάτα περιμένουν 25.000 διαδηλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανθρακωρύχοι της βόρειας Ισπανίας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις επιδοτήσεις προς τη βιομηχανία άνθρακα κατά το 2012 σε 111 εκατ. ευρώ από 301 εκατ. ευρώ το 2011. Σύμφωνα με τους ανθρακωρύχους, αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν 30.000 θέσεις εργασίας είτε άμεσα είτε έμμεσα. Άλλωστε πολλά ορυχεία της Ισπανίας έχουν κλείσει σταδιακά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, ανακοίνωσε σήμερα ένα πακέτο λιτότητας και εξαθλίωσης των εργαζομένων.
 
Δειτε περισσότερες φωτο

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ιδιωτικοποίηση νερού: εξασφαλισμένη αποτυχία!

  • 135
     



Την ίδια ώρα που στη χώρα μας προβάλλεται ως ανάπτυξη και ως «εργαλείο» εξόδου από την κρίση η ιδιωτικοποίηση του νε­ρού μέσα από την πώληση ποσοστού της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, στον υπόλοιπο πλανήτη η τάση που τα τελευταία χρό­νια έχει παγιοποιηθεί είναι η επιστρο­φή των δικτύων ύδρευσης και αποχέ­τευσης σε δημοτικές ή κρατικές επιχει­ρήσεις.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Πρόσκληση για συνελεύσεις στο Φάρο

Το καλοκαίρι είναι εδώ και η Ανοιχτή Συνέλευση Αλεξανδρούπολης δε ξεχνάει τις παλιές της συνήθειες... Σας καλούμε όλους και όλους στις συνελεύσεις που θα γίνονται όπως και πέρσι το καλοκαίρι στη πλατεία του Φάρου κάθε ΠΕΜΠΤΗ στις 21:30. Να  πιάσουμε ξανά μαζί το νήμα της Αντίστασης της Αξιοπρέπειας και της Αλληλεγγύης ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας και ξεπουλάνε το Δημόσιο πλούτο.
 Στον ίδιο χώρο θα διοργανώνονται προβολές, συζητήσεις, και άλλες δράσεις.


Αντιφασιστικό Διήμερο Φεστιβάλ στην Καβάλα - Να είμαστε όλοι εκεί !!






Αντιφασιστικό διήμερο φεστιβάλ
Εκδηλώσεις ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνίας
“Εμείς οι φτωχοί και οι άνεργοι της Καβάλας στην Ελλάδα δεν θέλουμε την ελεημοσύνη των Ευρωπαίων φασιστών”
“Κηρύσσουμε τους Ευρωπαίους φασίστες ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ στην Καβάλα”

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ αποφάσισε να αντισταθεί με διήμερο εκδηλώσεων – φεστιβάλ Αντιφασιστικού περιεχομένου την Πέμπτη 12/7/12 και Παρασκευή 13/7/12, από τις 7μμ στην παραλία (απέναντι από την Δωδώνη) ενάντια στην επικείμενη συνάντηση των Ευρωπαίων φασιστών στην πόλη μας στις 14/7/12 (προκειμένου να μας ελεήσουν στη φτώχεια μας και στην ανεργία μας)
Στόχοι του διήμερου φεστιβάλ :
-Να αφυπνίσουμε, εμψυχώσουμε, κινητοποιήσουμε, οργανώσουμε το λαό της πόλης ενάντια στην υποκρισία των Ευρωπαίων φασιστών και στην επίθεση ελεημοσύνης που ήδη εδώ και 15 ημέρες διαφημίζεται. Ενάντια στην υποκρισία και την επίθεση ελεημοσύνης που χρησιμοποιούν και οι Έλληνες φασίστες εδώ και καιρό στην πόλη μας
-Να απαιτήσουμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, από τα κόμματα και τους βουλευτές, από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προστατεύσουν και να στηρίξουν αυτοί τους φτωχούς και άνεργους της Καβάλας και να μην επιτρέψουν την υποκριτική ελεημοσύνη να γίνει πράξη.
-Να κηρύξουν τους Ευρωπαίους φασίστες και τους Έλληνες ομοϊδεάτες τους ανεπιθύμητους στην Καβάλα.
Για το αντιφασιστικό διήμερο ζητούμε συνεργασία με μαζικούς φορείς και όλο το λαό της πόλης, αλλά και των άλλων πόλεων που οι Ευρωπαίοι φασίστες απειλούν να ελεήσουν.
Ζητούμε από όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις αντιφασιστικές εκδηλώσεις και να πάρουν μέρος στις συζητήσεις.
Ζητούμε από μουσικούς – καλλιτέχνες να συνεισφέρουν εθελοντικά, να παίξουν και να τραγουδήσουν στο Αντιφασιστικό διήμερο.
Απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να μας προστατέψει και να στηρίξει αυτή η ίδια τους φτωχούς και άνεργους της Καβάλας :
-με άμεσο κυβερνητικό έργο και μέτρα πραγματικής ανάπτυξης και απασχόλησης με κατάργηση των δυσβάσταχτων, άδικων φόρων (χαρατσιών)
-με αυτόματο κούρεμα των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών τουλάχιστον στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματος τους και πάγωμα των δόσεων για τους άνεργους
-με κοινωνικά μέτρα και νοσοκομειακή περίθαλψη
-με πάγωμα των δανείων για όπλα, εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές με αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας με ίδια μέσα και όχι ως βορά στους ξένους επενδυτές
-με αξιοποίηση του εργατοϋπαλληλικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας και όχι με την μετανάστευση των νέων
-με άμεσες ενέργειες πολιτικού και νομικού χαρακτήρα για την απαίτηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία
-με οργάνωση βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης για τους φτωχούς και άνεργους της Καβάλας για να καταστεί περιττή, και στη συνείδηση των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή στερούνται τα απαραίτητα για την επιβίωση, η ελεημοσύνη των Ευρωπαίων φασιστών

Πολίτες της Καβάλας συμμετέχετε όλοι ώστε η πόλη μας, η πόλη του καπνεργατικού κινήματος να βροντοφωνάξει ένα ηχηρό ΟΧΙ στο φασισμό που σηκώνει ξανά κεφάλι στη χώρα μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
Στηρίζουν:
Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καβάλας,
ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Αριστερό Ενωτικό Σχήμα Εκπαιδευτικών,
Οι φίλοι της Αννίκας Θαρροπούλου, Συμπαράταξη Πολιτών,
ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αντιφασίστες/τριες

Θ. Μεγαλοοικονόμου: "Οι αυτοκτονίες είναι δολοφονίες που κάνει το μνημόνιο"

Αθώωση των 5 συλληφθέντ​ων από τη Χαλκίδα για "Προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατία​ς"

Στις 6 Ιανουαρίου 2012 κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων στη Χαλκίδα, μεγάλο μέρος του συγκεντρωμένου πλήθους στην παραλία της Χαλκίδας, αποδοκίμασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον τότε υπουργό Εσωτερικών Γιαννίτση και τα άλλα παρευρισκόμενα πολιτικά πρόσωπα, με συνθήματα πολιτικού περιεχομένου και κατά της πτωχοποίησης του λαού μας, όπως "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το '73!", "Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς!", "Δε σας θέλει ο Λαός, το μνημόνιο και μπρος!".

 Η αστυνομία συνέλαβε 5 πολίτες και σχημάτισε δικογραφία κατ’ αυτών για «προσβολή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας» (Αρθρ. 168.2 Π.Κ).

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου στο Β´ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, οι σαθρές κατηγορίες κατέπεσαν και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη από αλληλέγγυους, ενώ μετά την ανακοίνωση της απόφασης ακούστηκαν πολιτικά συνθήματα από τους παριστάμενους εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας.

Από τις 9πμ μέχρι και τις 1:30μμ που τελείωσε η δίκη, εκτός από τους οικείους των κατηγορουμένων παρευρέθησαν μέλη από τα εξής σωματεία και συλλογικότητες:
Ε.Κ Ευβοίας, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαλκιδέων, ΕΛΜE Ευβοίας, Καθηγητές Εν Δράσει,
Κίνημα Δεν Πληρώνω, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α (Αντικαπιταλιστική Συνεργασία για την Ανατοπή), Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου, ΑΝ.Α.Σ.Α (Αναγέννηση Ανθρωπίνων Σχέσεων και Αξιών), Πρωτοβουλία για Ομάδες Έμπρακτης Αλληλεγγύης - Αντίστασης σε κάθε γειτονιά Χαλκίδας, Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Ουλαλούμ, κ.α.

Καθοριστική υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα η συμπαράσταση με συλλογή ψηφισμάτων και υπογραφών από πρωτοβάθμια σωματεία, λαϊκές συνελεύσεις, συλλογικότητες και συναγωνιστές από όλη τη χώρα.

-Η  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΕΙΝΑΙ  ΤΟ  ΟΠΛΟ  ΜΑΣ
-Ο  ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ  ΤΩΝ  ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ  Η  ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Από: Καραπιπέρης Νίκος

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Μια εξήγηση για τη δημιουργία των κρατικών χρεών


Η εξέλιξη της εκμετάλλευσης χρυσού στις Σάπες απαιτεί τη χρήση κυανίου

Γράφει ο δρ. Κυριάκος Αρίκας υφηγητής Ινστιτούτου Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου    
Μετά την εταιρεία Περάματος υπέβαλλε πρόσφατα και η εταιρία Σαπών «Μεταλλευτική Θράκης» (ΜΘ) «Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (ΠΠΕ), η οποία ακολουθεί το ίδιο σχέδιο εξορύξεων και επεξεργασίας πετρωμάτων για την ανάκτηση χρυσού, όπως είχε το 2001 στην πρόταση και στην τότε σχετική «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» (ΜΠΕ) της ΜΘ. 
Ως γνωστόν, η εκμετάλλευση χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης αποτελεί στις προτάσεις της εταιρείας του έργου Περάματος αμετάβλητο δεδομένο. Την ίδια διαδικασία ανάκτησης χρυσού από τα εξορυχθέντα πετρώματα προγραμμάτιζε μέχρι το έτος 2001 και η εταιρεία του έργου Σαπών «Μεταλλευτική Θράκης» (ΜΘ). Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Απρίλιο 2001 κατά της επεξεργασίας χρυσού στη Χαλκιδική με τη μέθοδο της κυάνωσης, η εταιρεία των Σαπών θεώρησε προφανώς σκόπιμο για ευνόητους λόγους να αλλάξει τακτική αφαιρόντας από τις προτάσεις της το καυτό θέμα «κυάνωση» και επενοήθηκε έτσι ένα άλλο σχέδιο επεξεργασίας χρυσού, το οποίο ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου στις 7 Σεπτεμβρίου 2001. Σύμφωνα με την ΜΠΕ και την πρόσφατη ΠΠΕ της ΜΘ έχει το νέο σχέδιο επεξεργασίας απλοποιημένα ως εξής: 1) ανάκτηση των μεταλλικών, κυρίως χαλκούχων ορυκτων από τα εξορύξιμα πετρώματα με τη μέθοδο της «επίπλευσης» (διότι τα μεταλλικά ορυκτά εγκλείουν τα ίχνη-ψήγματα χρυσού) και 2) εξαγωγή του «χρυσοφόρου χαλκούχου συμπυκνώματος» για πυρομεταλλουργική ανάκτηση του χρυσού. 
Το σχέδιο αυτό ως μη αξιόπιστο απορρίφθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ, τα νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια και όλους τους άλλους φορείς της Θράκης. Επί του θέματος ασχολήθηκε ειδική επιστημονική ομάδα εργασίας (ΟΕ), η οποία αφού ανέλυσε με σχολαστικότητα τα στοιχεία της ΜΠΕ εκπόνησε λεπτομερή έκθεση «Κριτικής» για λογαριασμό του ΤΕΕ-Θράκης (Οκτ. 2002, 31 σελ.+ παραρτήματα). Δεν θα σταθούμε όμως εδώ σε λεπτομέρειες της Κριτικής της ΟΕ και στα αναξιόπιστα στοιχεία που παρουσιάζει η ΜΠΕ της ΜΘ. Το άρθρο αυτό επικεντρώνεται σε ορισμένα συμπληρωματικά γεωλογικά και πετρογραφικά-ορυκτολογικά κριτήρια τα οποία στηρίζουν το συμπέρασμα της εν λόγω «Κριτικής» της ΟΕ του ΤΕΕ-Θράκης, ότι η εταιρεία των Σαπών κατά την εξέλιξη των μεταλλευτικών της δραστηριοτήτων θα χρησιμοποιήσει στην τελική ανάλυση τη μέθοδο της κυάνωσης για την ανάκτηση του χρυσού από τα εξορυχθέντα πετρώματα.    
Η προβολή μόνο των δύο μεταλλείων, της Οχιάς (υπόγεια εξόρυξη) και του Αγίου Δημητρίου (επιφανειακή εξόρυξη) είναι ένας πολύ επικίνδυνος ελιγμός. Από ορισμένα στοιχεία της ΜΠΕ και από ειδική ιστοσελίδα της τότε μητρικής εταιρείας «Greenwich Resources» στο Internet (Ιανουάριο 2004) προκύπτει ότι η ΜΘ Σαπών είχε ήδη επεκτείνει τις μελέτες και στο κεντρικό και νότιο τμήμα της παραχώρησής της (ΔΜΜ Ε5), σκοπεύοντας να ευρύνει μελλοντικά τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες μέχρι τη Συκορράχη.  Επ’ αυτού αναφέρει η ίδια η ΜΘ στη ΜΠΕ (σελ. 3-21) έξι ακόμη εμφανίσεις: «Σαπάναι, Γαλαξίας, Λόφος Αγ. Νικολάου, Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Κωνσταντίνος και Έβρος, που τις χαρακτηρίζει σαν «μεταλλοφόρες περιοχές» ή «χρυσοφόρες δομές». Σε άλλο σημείο της ΜΠΕ (σελ. 1-2) αναφέρεται πάλι επί λέξει: «Με βάση τις νέες χρυσοφόρες δομές που ήδη εντοπίσθηκαν, εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα της νέας μεταλλευτικής έρευνας θα είναι ιδιαίτερα θετικά με άμεση συνέπεια την περαιτέρω παράταση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας στην περιοχή». Στην αναφερόμενη ιστοσελίδα της μητρικής εταιρείας σημειώνονται μάλιστα 9 περιοχές, τρεις επιπλέον τοποθεσίες στο κεντρικό/βόρειο τμήμα (Δ. Οχιάς, Αψίδα και Α. Γρεμού) και την περιοχή «Αδουλάριος» στο νότιο τομέα της παραχώρησης.   

Τέτοιες αναφορές στην ογκώδη ΜΠΕ παραμένουν απαρατήρητες από αναγνώστες χωρίς ειδικές γνώσεις των γεωλογικών και γεωμορφολογικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, συγκεντρώνοντας έτσι την προσοχή τους μόνο στις  γνωστές δραστηριότητες της εταιρείας στο κεντρικό/βόρειο τμήμα της παραχώρησης ΔΜΜ Ε5. Σημειώνεται, ότι η ΜΘ αποσιωπούσε επίμονα στη δημόσια συζήτηση τα μελλοντικά της σχέδια επεκτάσεων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και για ευνόητους λόγους αποσειωπεί το θέμα αυτό και στη πρόσφατη ΠΠΕ. Θεωρείται λοιπόν απαραίτητο να εξάρει κανείς εδώ τη βαρύτητα των παραπάνω σημειώσεων της τότε ΜΠΕ και της σχετικής ιστοσελίδας, διότι οι 6-9 αυτές ονοματικά αναφερόμενες «μεταλλοφόρeς περιοχές» - που ενδέχεται κάποτε να εξελιχθούν σε μεταλλεία - υποδηλώνουν 1) τη διάσταση των εξορύξεων από Σάπες μέχρι Συκορράχη και 2) τον τρόπο επεξεργασίας των εξορύχθέντων πετρωμάτων. Για το πρώτο σημείο εγινε λόγος σε προηγούμενα δημοσιεύματα. Το παρόν άρθρο επικεντρώνεται παρακάτω στο δεύτερο σημείο, δηλαδή στον τρόπο εξόρυξης και στη μέθοδο ανάκτησης του χρυσού από τα εξορύχθέντα πετρώματα.   

Αριστερά: Χάρτης περιοχών ενδιαφέροντος στην παραχώρηση ΔΜΜ-Ε5 (από την ιστοσελίδα της πρώην μητρικής εταιρείας „Greenwich Resources“, Ιανουάριο 2004). Με κίτρινο χρώμα παρουσιάζονται 9 περιοχές, οι οποίες προβλέπονται για την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Οι περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνουν πολυάριθμους λόφους επιθερμικών εξαλλοιώσεων/πυριτιώσεων (βλ. διπλανό χάρτη). Οι γνωστές στη δημοσιότητα εμφανίσεις ανατολικά Σαπών: Οχια, Αγιος Δημήτριος (και Γκρεμός) παρουσιάζονται με καφετί και στον διλανό χάρτη με πρασινο χρώμα. 
Στο μέσον: Γεωλογικός χάρτης της εταιρείας „Μεταλλευτική Θράκης“. Οι μπλε κηλίδες χαρακτηρίζουν τις πολυάριθμες επιθερμικές πυριτιώσεις στις αντίστοιχες περιοχές (αριθμούνται περίπου 250 μικρές και μεγάλες εμφανίσεις πυριτιώσεων). Σημειώνεται, ότι οι βαχώδεις πυριτιωμένες κορυφές („πυριτικά καπέλα“) των λόφων διαμορφώνουν το ιδιαίτερα όμορφο ανάγλυφο του φυσικού τοπίου και κινδυνεύουν να πέσουν θυμα μελλοντικών εξορύξεων. 
Δεξιά: αναφέρονται ευανάγνωστα οι περιοχές ενδιαφέροντος, όπως κατανέμονται στούς χάρτες παραχώρησης ΔΜΜ-Ε5 από ανατολικά Σαπών μέχρι Συκορράχη.  

Η θεσμική διάσταση και η πρακτική αποτίμηση της μεταλλειοκτησίας, (το παράδειγμα των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής)

του Τόλη Παπαγεωργίου (από http://antigoldgreece.wordpress.com)
goldmine_cartoon_aGeZ3_18265

ΓΕΝΙΚΑ:

Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της για την Εθνική Οικονομία, το δικαίωμα στη Μεταλλειοκτησία κατισχύει καταρχήν του δικαιώματος στην Ιδιοκτησία.
Απόσπασμα από την παρέμβαση της TVX HELLAS στην προσφυγή μας ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση της εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη (2002.
Η Μεταλλειοκτησία (=ιδιοκτησία του υπεδάφους) επιβάλλει στην Iδιοκτησία (=ιδιοκτησία του εδάφους) ένα ιδιότυπο καθεστώς δήμευσης. Και η ειδική θεσμική μεταχείριση της Μεταλλείας την καθιστά κυρίαρχη δραστηριότητα έναντι όλων των υπόλοιπων που τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής θα μπορούσαν να αναδείξουν.
Η περιοχή των “Μεταλλείων Κασσάνδρας” Χαλκιδικής, με τα 317.000 στρεμματα της μεταλλειοκτησίας ΟΠ και την αδιάκοπη επί αιώνες άσκηση της Μεταλλείας, αποτελεί ιδανικό πεδίο για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας βρίσκονται στον Δήμο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ του οποίου εδαφικά αποτελούν το 43%.

“Άδεια Μεταλλευτικών Ερευνών” και “Οριστική Παραχώρηση Μεταλλείου

Με την πληρωμή ενός απλού παράβολου λίγων χιλιάδων ευρώ, ιδιώτες ή εταιρείες παίρνουν “Άδειες Μεταλλευτικών Ερευνών” (ή ΑΜΕ) σε δημόσιες ή ιδιόκτητες εκτάσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων. Οι ΑΜΕ εκδίδονταν μέχρι το 2011 από τους Νομάρχες και εκδίδονται σήμερα από τους Γενικούς Γραμματείς της Διευρυμένης Περιφέρειας, με τυπική διαδικασία.
Αν η έρευνα αποβεί θετική η περιοχή μετατρέπεται με Προεδρικό Διάταγμα σε Οριστική Παραχώρηση Μεταλλείου (ή ΟΠ), κατά το άρθρο 59 του Μεταλλευτικού Κώδικα. Η ΟΠ έχει αρχικά διάρκεια 50 ετών με δυνατότητα παράτασης για δύο 25ετίες μετά από γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ – συνολικά 100 χρόνια . Σε κανένα από τα παραπάνω στάδια δεν προβλέπεται ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας ή γνωμοδότηση εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το δικαίωμα της μεταλλειοκτησίας είναι αυτοτελές εμπράγματο δικαίωμα, εντελώς διακεκριμένο από την εδαφοκτησία. Η ΟΠ μεταγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο, πωλείται και κληρονομείται, σε αντιστοιχία με την ιδιοκτησία ακινήτου. Η μεταλλειοκτησία επισημαίνεται ειδικά στους νέους τίτλους ιδιοκτησίας που εκδίδονται από το Εθνικό Κτηματολόγιο, (δείτε εδώ). Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής γης είναι ακόμα εκτός Κτηματολογίου και τα Υποθηκοφυλακεία δεν δίνουν τέτοιες πληροφορίες, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες και οι επίδοξοι αγοραστές να έχουν πλήρη άγνοια των νομικών περιορισμών της κυριότητας του ακινήτου τους.
Στην περίπτωση των Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων (ΔΜΧ), ο ιδιοκτήτης του υπεδάφους είναι το Δημόσιο το οποίο το εμισθώνει προς εκμετάλλευση σε ιδιωτικές μεταλλευτικές εταιρείες. Οι συνέπειες για τους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους είναι οι ίδιες ακριβώς.

Με τον όρο “η Μεταλλεία” προσδιορίζεται το σύνολο των εξορυκτικών, μεταλλευτικών και μεταλλουργικών δραστηριοτήτων που ασκούνται στην περιοχή της Μεταλλειοκτησίας γενικά.
Αντικείμενο της Μεταλλείας είναι ο προσδιορισμός- περιχαράκωση- εξόρυξη Μεταλλευτικών κοιτασμάτων και η Μεταλλευτική/Μεταλλουργική τους επεξεργασία για την ανάκτηση των περιεχόμενων στο κοίτασμα μετάλλων.
Για τη Μεταλλεία, ένας γεωλογικός σχηματισμός αποτελεί “κοίτασμα” στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά την οποία η εκμετάλλευση του έχει οικονομικό αποτέλεσμα. Αυτή η θεμελιώδης οικονομική διάσταση του κοιτάσματος προσδίδει μία εξαιρετικά μεγάλη πλαστιμότητα στον καθορισμό της ποσότητας του κοιτάσματος που θα εξορυχθεί, της χρονικής διάρκειας της επενδυτικής δραστηριότητας εκμετάλλευσης του και κατ’ ακολουθία των επιπτώσεων, περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών που θα επιφέρει αυτή στην περιοχή της δραστηριότητας και στον πληθυσμό της .
Σε μία σειρά από χάρτες που έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο το ΥΠΕΚΑ και το ΙΓΜΕ, χωροθετείται ο μέχρι σήμερα διαπιστωμένος Ορυκτός Πλούτος της Χώρας με χαρακτηριστικά στίγματα. Οι χάρτες αυτοί είναι κατάστικτοι!
latomet3
Xαρτης: Οριστικές Παραχωρήσεις Μεταλλευτικών Ορυκτών από το www.latomet.gr. 
Δεν περιλαμβάνονται λατομεία αδρανών, μαρμάρων, βιομηχανικών ορυκτών.

Δεν περιλαμβάνονται οι Δημόσιοι Μεταλλευτικοί Χώροι.
Oι Παραχωρήσεις απεικονίζονται ως σημεία και όχι ως εκτάσεις.
Εξ’ ορισμού, το “κοίτασμα” αγνοεί τις διαχρονικές σταθερές του φυσικού περιβάλλοντος: τα πολύτιμα υδατικά αποθέματα, τον πολιτισμό, το τοπίο, την ευαισθησία του οικοσυστήματος που το φιλοξενεί και φυσικά τις τοπικές κοινωνίες. Παραμερίζει ακόμα αποφασιστικά τη σημασία της μοναδικότητας  του συγκεκριμένου γεωλογικού σχηματισμού στους αιώνες  και τη σημασία του για τις επόμενες γενιές που θα ζήσουν στον τόπο. Το οικονομικό αποτέλεσμα που θα αποφέρει στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία το “κοίτασμα” στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι το μοναδικό κριτήριο για την εξόρυξη του ή όχι. Η εξόρυξη σημαίνει νομοτελειακά και την πλήρη εξόφλησή του.