Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης κατά των Χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου


 

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επένδυση εξόρυξης χρυσού στην περιοχή του Περάματος Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή, από τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης - Έβρου κατά των χρυσωρυχείων και τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Μαρωνείας - Σαπών και Κομοτηνής.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών και πολιτικών φορέων, οι βουλευτές Χαλκιδικής και Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αϊχάν Καραγιουσούφ και Κατερίνα Ιγγλέζη, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Μαρώνειας–Σαπών, καθώς και πολίτες που μετέβησαν στο Πέραμα από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τις Σάπες και τη Χαλκιδική. Φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, αυτοδιοικητικοί και κοινωνικοί φορείς, διαδήλωσαν και τόνισαν πως η «αναπτυξιακή πολιτική» που ευαγγελίζονται τα Χρυσωρυχεία, δεν θα αποφέρει κανένα κέρδος στην εθνική οικονομία αλλά μόνο τεράστια κέρδη στους χρυσοθήρες, αφού και οι θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες. Παράλληλα, έγινε πορεία στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης».
Όπως τόνισαν μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης - Έβρου, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, επαναδιατυπώνει, για πολλοστή φορά, την άρνηση της τοπικής κοινωνίας στην εξόρυξη χρυσού και συγχρόνως στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην υποστηρίζει τέτοιου είδους επενδύσεις.

Στο τέλος της συγκέντρωσης ομάδα διαδηλωτών ξήλωσε συμβολικά τα συρματοπλέγματα που έχει τοποθετήσει στον εργοταξιακό της χώρο η εταιρία και έγραψε συνθήματα στις εγκαταστάσεις της. Ήταν το ελάχιστο μήνυμα πως πρέπει επιτέλους να σπάσουμε τον φόβο και τα δεσμά της υποταγής και του εκμαυλισμού, που οι πολυεθνικές χρυσού προσπαθούν να επιβάλλουν στις τοπικές κοινωνίες. Στη Χαλκιδική με την ακραία τρομοκρατία του επίσημου κράτους, ακόμα και με χρήση πλαστικών σφαιρών, στη Θράκη –προς το παρόν- με την ωμή εξαγορά συνειδήσεων και τα εξόφθαλμα ψεύδη για ανύπαρκτες θέσεις εργασίας και «σεβασμό» στο περιβάλλον. Το μήνυμα πως ο δρόμος του αγώνα θα είναι σκληρός αλλά νικηφόρος, δόθηκε σε ένα πρώτο και συμβολικό επίπεδο. Είναι υπόθεση όλων των πολιτών της Θράκης, να πιάσουν από δω και πέρα, το νήμα του ανυποχώρητου αγώνα και της ανυπακοής στους νόμους που οι υπάλληλοι της τρόικας και των πολυεθνικών προσπαθούν να επιβάλλουν.
Περισσότερες φωτο εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου