Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ο κόσμος της δουλειάς μίλησε: Get the fuck out!

 


 
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας. Μια μεγαλειώδης πορεία, η οποία διήρκεσε κοντά στις τέσσερις ώρες, αφού ήταν τέτοιο το πλήθος των διαδηλωτών που, όταν τουλάχιστον 25 μπλοκ είχαν φτάσει στη Βουλή και είχαν διαλυθεί, η ουρά βρισκόταν ακόμα ακινητοποιημένη μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ενόψει της ανακοίνωσης και ψήφισης του νέου εξουθενωτικού πακέτου μέτρων που σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας βροντοφώναξε ότι δεν πάει άλλο. Οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεργολάβοι, οι τραπεζίτες και οι καναλάρχες λείπανε, βέβαια, αφού όχι μόνο προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν, αλλά  έχουν και μία εξαιρετικά υπάκουη κυβέρνηση στο χέρι τους, που δεν τους χαλάει χατήρι. Ούτε οι εκπρόσωποι του διεφθαρμένου και παρατημένου στο ντουλάπι της ιστορίας δικομματισμού βρήκαν χρόνο να περάσουν μία βόλτα. Και ας τους "ζητούσε" ο κόσμος με τα συνθήματά του... 

Όσοι όμως παράγουν, αντί απλά να εκμεταλλεύονται τον κόπο των άλλων, ήταν εκεί. Ο κόσμος της εργασίας ήταν εκεί: γιατρίνες και νοσηλευτές της υπό διάλυση υγείας, δασκάλες και καθηγητές της παρατημένης στην τύχη της παιδείας, οι εργαζόμενοι της σχεδόν χρεοκοπημένης τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οδηγοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και του ΟΣΕ, οι υπάλληλοι του υπό ξεπουλήματος αλά ΑΤΕ Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου , ιδιωτικοί υπάλληλοι που είχαν το θάρρος να κοντράρουν την εργοδοσία τους και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην απεργία καταλαβαίνοντας ότι τα νέα μέτρα θα περάσουν και από πάνω τους, οι χιλιάδες νέοι άνθρωποι που ενώ με πείσμα αναζητούν δουλειά και μια αξιοπρεπή ζωή, βρίσκουν απέναντι τους μια πολιτική που επιμένει να τους μετράει σαν νούμερα σε επιδεινούμενους δείκτες, οι συνταξιούχοι που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να εξανεμίζονται και το κράτος να τους πετάει σαν γέρικα άλογα και πολλοί ακόμη. Όχι, είναι βέβαιο ότι αυτοί που κινούν με την εργασία και τον ιδρώτα τους αυτήν τη χώρα, ήταν όλοι εκεί!

Προσπάθησαν με τρόπο ειρηνικό να δώσουν στην κυβέρνηση, την τρόικα, τους δανειστές και όλους αυτούς τους δαίμονες που δημιούργησαν και διαφεντεύουν αυτήν την κοινωνική κόλαση, να καταλάβουν ότι δεν πάει άλλο. Ότι οι συνταγές τους είναι σκάρτες και ότι οι πληγές που έχουν ανοίξει στην ελληνική κοινωνία έχουν αρχίσει να κακοφορμίζουν. Φευ, η αντιμετώπιση που επιφύλασσε η τρικομματική κυβέρνηση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τον διαμαρτυρόμενο κόσμο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για το πώς τον αντιμετωπίζει: Ο "εχθρός λαός", παρά τις ειρηνικές του στη μεγάλη πλειοψηφία προθέσεις, δέχθηκε μια άνευ λόγου και αιτίας καταστολή, με δακρυγόνα, καπνογόνα και κρότου λάμψης να πέφτουν μέσα σε μπλοκ ασφυξιούντων και τυφλών απ' το καπνό διαδηλωτών, ενώ ταυτόχρονα τα κλομπς των ΜΑΤ βαρούσαν στα τυφλά. ΜΑΤ τα οποία ήταν από νωρίς στημένα μπροστά στα ξενοδοχεία της Γεωργίου Α', δείχνοντας τεράστια στοργή στα μάρμαρα που προστάτευαν, στοργή την οποία απέτυχαν να δείξουν για τα κεφάλια των διαδηλωτών. Επιπλέον, δεν έμειναν μόνο στο "θεσμικό" τους ρόλο, του ξυλοφορτώματος ανυπεράσπιστων και αθώων δηλαδή, αλλά διάνθισαν το ρεπερτόριο τους με τσαμπουκάδες και τραμπουκισμούς προς τους πολίτες, αναίτιες προσαγωγές καθώς και πανηγυρισμούς για την επίτευξη του θεάρεστου έργου τους. Για όλα αυτά, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έσπευσε αμέσως μετά το τέλος της διαδήλωσης να δώσει τα συγχαρητήριά του στην αστυνομία, διαλύοντας οποιαδήποτε αμφιβολία για το σεβασμό που τρέφει η κυβέρνηση στη γνώμη των εργαζομένων.

Αυτό όμως που φαίνεται να τους διαφεύγει είναι ότι το σύνολο σχεδόν των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας βρισκόταν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας και των υπολοίπων ελληνικών πόλεων. Και χωρίς αυτούς, όπως ένα κλασικό σύνθημα λέει, "γρανάζι δε γυρνά". Ενώ η φαρσοκωμωδία για την οριστικοποίηση των μέτρων συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους. Αν η κυβέρνηση και η τρόικα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αυτήν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της ελληνικής κοινωνίας, η σημερινή γενική απεργία και οι τεράστιες διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα θα μοιάζουν με προθέρμανση μπροστά στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου