Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μεταλλείο χρυσού Σαπών, 23-9-2012: Ετοιμάζεται η άλωση της Θράκης…

Επίσκεψη γνωριμίας με το χώρο όπου προγραμματίζεται να γίνει το μεταλλείο χρυσού Σαπών από την GLORY RESOURCES πραγματοποίησε χθες Κυριακή η “Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού”. Πάνω από 200 πολίτες από τις Σάπες και τα γύρω χωριά, από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, περπάτησαν στο χώρο του μελλοντικού μεταλλείου της “Οχιάς” που απέχει μόλις 700 μ. από τον Οικισμό Παλινοστούντων των Σαπών και ενημερώθηκαν για τα σχέδια της εταιρείας από μέλη της “Διανομαρχιακής” και τον Τόλη Παπαγεωργίου του “Παρατηρητηρίου”. Yπενθυμίζεται ότι το 20% της GLORY RESOURCES ανήκει ήδη στην ELDORADO GOLD, ιδιοκτήτρια του χρυσωρυχείου του Περάματος, των Μεταλλείων Κασσάνδρας και  πιθανότατα εταίρο του Μπόμπολα στην εκμετάλλευση του χρυσού του Κιλκίς. Δείτε το βίντεο:
Aυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι ότι η εταιρεία σκόπιμα αποκρύπτει από τους κατοίκους της περιοχής τις πραγματικές διαστάσεις και τις επιπτώσεις του έργου. Τα δυο μικρά μεταλλεία, το υπόγειο της “Οχιάς” και το επιφανειακό του “Αγ. Δημητρίου” θα είναι μόνο η αρχή, αφού με τη δραματική αύξηση της τιμής του χρυσού, ακόμα και πετρώματα με περιεκτικότητες 0,5 ή 1,0 γρ. χρυσού ανά τόνο θεωρούνται “εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα”. Άρα κοίτασμα είναι όλο το βουνό – και το βουνό θα εξορυχθεί, θα αλεστεί, θα ποτιστεί με χημικά και αφού αφαιρεθούν οι μικροποσότητες χρυσού και χαλκού που περιέχει, θα πεταχτεί σε κάποια παρακείμενη κοιλάδα σαν επικίνδυνο απόβλητο.
Τα ίδια λέει και η εταιρεία GLORY RESOURCES αλλά μόνο στους μετόχους της, όχι εδώ στην Ελλάδα. Με τα νέα “μοντέλα μεταλλοφορίας”, που έχει δημιουργήσει η εταιρεία χαμηλώνοντας κατά πολύ τις περιεκτικότητες σε χρυσό που θεωρούνται εκμεταλλεύσιμες, οι όγκοι του προς εξόρυξη κοιτάσματος αυξάνονται κατά 2-3 φορές (δείτε εδώ κι εδώ). Στην Ελλάδα όμως προσπαθούν να δείξουν το έργο “μικρό” για να μην φουντώσει ακόμα περισσότερο η αντίσταση – κι έτσι ζητείται η εγκριση μιας μελέτης που χρησιμοποιεί τις τιμές και εκτιμήσεις που ίσχυαν μια δεκαετία πριν, τότε που ο χρυσός είχε μόνο ένα κλάσμα της σημερινής του τιμής!
Η εταιρεία ήδη προγραμματίζει την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων κατά μήκος του υπόγειου κοιτάσματος της “Οχιάς” που είναι “ανοικτό προς τα δυτικά”, δηλαδή προς τον Οικισμό των Παλινοστούντων και τις Σάπες. Δείτε και το βίντεο της εταιρείας  όπου φαίνεται καθαρά η θέση του έργου  και τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης. Η εταιρεία λέει ότι το έργο απέχει 2 χλμ από την πόλη των Σαπών, αλλά μάλλον έχουν σβήσει από το χάρτη τον Οικισμό των Παλινοστούντων!

Oι επόμενοι “στόχοι” εντός της “Οριστικής Παραχώρησης Ε5″, σε χάρτη της εταιρείας:

Όσο για τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι “δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο”, διαβάστε και την άποψη του δρ. Κυριάκου Αρίκα του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου:
Eμφανή τα σημάδια της μεταλλοφορίας στους βράχους:
IMG_0751
Ενημέρωση για τα σχέδια της εταιρείας, επί τόπου και επι χάρτου:
IMG_0759
Περιοχή Σαπών: δεν θα μείνει ούτε βραχάκι…
IMG_0777
Για μια ακόμα φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία, η τοπική κοινωνία των νομών Ροδόπης και Έβρου κινητοποιείται για να αποτρέψει την επερχόμενη καταστροφή. Κάποιοι οραματίζονται τη Μακεδονία και τη Θράκη σαν απέραντο εξορυκτικό τοπίο και χώρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων. Άχρηστη γη, αναλώσιμο τοπίο, κατάλληλο για ρυπογόνες και μη βιώσιμες δραστηριότητες, άνθρωποι ανίκανοι να παράγουν και να δημιουργήσουν, πρόθυμα υποχείρια των κάθε λογής νταβατζήδων που θα τους πετάξουν ένα κομμάτι ψωμί.
Δεν είμαστε εμείς αυτοί και δεν είναι αυτός ο τόπος μας. Την επόμενη εβδομάδα, σε μια σειρά κρίσιμων για το μέλλον του τόπου συνεδριάσεων, η Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης και οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας-Σαπών και Κομοτηνής, θα γνωμοδοτήσουν για το έργο του Χρυσωρυχείου του Περάματος, ιδιοκτησίας ELDORADO GOLD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου