Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Δελτίο Τύπου της “Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας του χρυσού”

05082012130

Κομοτηνή 6.8.2012
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Αυγούστου 2012 πορεία περισσοτέρων των χιλίων κατοίκων προς το βουνό Κάκαβος στη βορειοανατολική Χαλκιδική προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεση και την αντίστασή τους στην επιχειρούμενη ληστρική εξόρυξη χρυσού από την καναδική Eldorado Gold η οποία θα έχει ανυπολόγιστες μη αναστρέψιμες συνέπειες στους φυσικούς πόρους (υδατικοί πόροι, δάσος, ατμόσφαιρα) στις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες (τουρισμός, γεωργία), στην υγεία και στην κοινωνική συνοχή.
Δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και των ΜΑΤ ήταν ήδη παραταγμένες στην αρχή του δασικού δρόμου στην περιοχή Χοντρό Δένδρο όταν έφτασε η ειρηνική πορεία προκειμένου να ανέβει στο βουνό και απαγόρευσαν την πορεία να συνεχίσει.
Η επιτροπή κατοίκων και οι 6 παριστάμενοι βουλευτές συνομίλησαν με το διαμεσολαβητή εκ μέρους της αστυνομίας για την υποχρέωση των αρχών να αφήσουν τους πολίτες να προχωρήσουν στο δημόσιο δάσος, να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (αρ. 24 §1) και κάλεσαν τον στρατηγό της αστυνομίας, ο οποίος δεν εμφανίστηκε.
Σημειώθηκαν επεισόδια βίας το κύριο χαρακτηριστικό των οποίων ήταν τα δακρυγόνα και η χρήση πλαστικών σφαιρών (οι οποίες υποτίθεται ότι απαγορεύονται) προς τους συγκεντρωμένους.
Οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν την πρόθεση να προφυλάξουν ούτε τους Έλληνες βουλευτές από τα χημικά και δακρυγόνα (βλέπε φωτογραφίες), προσπάθησε όμως και υπερασπίστηκε τα Καναδικά συμφέροντα.
Θυμίζουμε ότι η Eldorado Gold είναι η εταιρεία του δικού μας Περάματος Έβρου, μόνο που στον Έβρο δείχνει τα τελευταία 2 χρόνια το γλυκό της πρόσωπο μοιράζοντας χρήματα σε ορισμένα σωματεία προκειμένου να αποκτήσουν την εύνοια της τοπικής κοινωνίας προσδοκώντας ότι η επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή θα βρει μειωμένη αντίσταση
Όλοι οι «συναλλασσόμενοι» με τις εταιρίες να ξέρουν ότι θα βρουν απέναντί τους σύσσωμη την τοπική κοινωνία η οποία δε δέχεται να εξαγοραστεί για τριάντα αργύρια…
Χαιρετίζουμε την παρουσία του βουλευτή Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ στην πορεία αντίστασης ενάντια στην επέλαση των χρυσοθήρων, η οποία τιμά ολόκληρη τη Ροδόπη που επί δεύτερη δεκαετία αντιστέκεται στην εγκατάσταση χρυσωρυχείων προκειμένου να μη μετατραπεί ο τόπος μας σε ένα σύνολο από τρύπες (ονομάζονται «μεταλλευτική περιοχή»). Στη διαδήλωση συμμετείχε η Διανομαρχιακή Επιτροπή με εκπροσώπους της και αντιπροσωπεία από Κιλκίς.
Δυστυχώς η πρόκληση της αστυνομίας συνεχίστηκε το βράδυ της ίδιας μέρας στην Ιερισσό της Χαλκιδικής. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στο κέντρο της πόλης εν μέσω τουριστικής περιόδου με δακρυγόνα . Δημιουργήθηκαν αφόρητες συνθήκες για όλους τους κατοίκους και τους τουρίστες της πόλης από την πλατεία μέχρι την παραλία. Η αντίσταση των κατοίκων ήταν ηρωική και κατόπιν συμφωνίας τα ΜΑΤ αποχώρησαν τις πρωινές ώρες της ημέρας.
Ο αγώνας μας είναι κοινός και συνεχίζεται ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου