Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: 2 εκατομμύρια απεργοί φώναξαν "κάτω τα χέρια σας από τις συντάξεις μας"

Βρετανία: Η μαζικότερη απεργία από την εποχή Θάτσερ την Τετάρτη

 Περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα έλαβαν μέρος στην απεργία που προκήρυξαν τα βρετανικά συνδικάτα του δημόσιου τομέα διαμαρτυρόμενα για τις περικοπές της κυβέρνησης Κάμερον, ιδιαίτερα στο θέμα των συντάξεων

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ


Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Παρέλυσε την Πορτογαλία η γενική απεργία



Τα δύο κύρια πορτογαλικά συνδικάτα, CGTP και UGT, τα οποία ενώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, ζήτησαν την πραγματοποίηση της γενικής απεργίας σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να καθησυχάσει τις αγορές. Η τελευταία γενική απεργία με τη συμμετοχή και των δύο είχε πραγματοποιηθεί το 1988
Για τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της χώρας κάνουν λόγο οι Πορτογάλοι συνδικαλιστές, καθώς εκτιμάται ότι η χθεσινή γενική απεργία ξεπέρασε σε μαζικότητα κάθε ανάλογη κινητοποίηση του παρελθόντος. Η απεργία παρέλυσε ολοκληρωτικά τις συγκοινωνίες και διέκοψε την παροχή υπηρεσιών από τον τομέα της Παιδείας και της Υγείας μέχρι τον τραπεζικό τομέα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα άγρια μέτρα λιτότητας που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.

Τα πορτογαλικά συνδικάτα επέλεξαν να μην πραγματοποιήσουν μεγάλες πορείες και συγκεντρώσεις, αντίθετα οργάνωσαν πικετοφορίες σε πολλούς χώρους εργασίας. Ο γενικός γραμματέας του κύριου συνδικάτου UGT, Τζοάο Προένσα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της απεργίας. "Είναι η πιο μεγάλη απεργία που έγινε ποτέ, πιο σημαντική από αυτήν του 1988" δήλωσε.

"Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την κρίση, όχι οι τραπεζίτες και οι μέτοχοι των μεγάλων εταιρειών. Αυτή είναι μια απεργία εναντίον της δεξιάς πολιτικής, για να ζητήσουμε πολιτική που να υπηρετεί τον πορτογαλικό λαό" δήλωσε στη διάρκεια μιας από τις κινητοποιήσεις ο 65χρονος συνταξιούχος Λεάντρο Μαρτίνς.

Τα δύο κύρια πορτογαλικά συνδικάτα, CGTP και UGT, τα οποία ενώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, ζήτησαν την πραγματοποίηση της γενικής απεργίας σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να καθησυχάσει τις αγορές. Η τελευταία γενική απεργία με τη συμμετοχή και των δύο είχε πραγματοποιηθεί το 1988.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Χελένα Αντρέ χαρακτήρισε "πολύ περιορισμένη" την κινητοποίηση στον ιδιωτικό τομέα σημειώνοντας ότι η εκτίμησή της "στηρίζεται στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία δεν μειώθηκε". Σύμφωνα με την υπουργό, ο τομέας "που επηρεάστηκε πιο πολύ" από τη γενική απεργία είναι αυτός των μεταφορών.

Η τελευταία γενική απεργία στην Πορτογαλία έγινε τον Μάιο του 2007, αλλά είχε διοργανωθεί τότε μόνο από το CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της πρώτης κυβέρνησης Ζοζέ Σόκρατες, που είχε και πάλι στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος.

Η απεργία πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί δεδομένου ότι το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν θα καταψηφίσει τα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Νέα νίκη στον αγώνα κατά των χαρατσιών της ΔΕΗ



Προσωρινή διαταγή κατά της ΔΕΗ εξέδωσε το μονομελές πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να μην προχωρήσει σε διακοπή ρεύματoς μέρχι τις 16 Δεκεμβρίου σε 34 άτομα.
Πρόκειται για πολίτες που είναι είτε άποροι, είτε άνεργοι, είτε ανάπηροι και σύμφωνα με την απόφαση "η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά προσβολή της αξιοπρέπειάς τους".
Με την απόφασή του, το δικαστήριο ζητά να μην υπάρξει καμία επίπτωση κατά των συγκεκριμένων ατόμων μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι ίδιοι κατά της ΔΕΗ, ζητώντας να κηρυχθεί οριστικά παράνομο το μέτρο.
Η απόφαση του πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη του πρωτοδικείου Καλαμάτας πριν από λίγες ημέρες και η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργείου οικονομικών.

 Πήγη:  news247.gr

Συνάντηση σωματείων για να μη διακοπεί το ρεύμα σε κανέναν πολίτη της Αλεξανδρούπολης


Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, έγινε  συζήτηση στο Εργατικό κέντρο με στόχο το συντονισμό σωματείων και φορέων της πόλης κατά των χαρατσιού της ΔΕΗ. Η συνάντηση έγινε ύστερα απο κάλεσμα της λαικής συνέλευσης αγανακτισμένων της Αλεξανδρούπολης. Παρεβρέθηκαν, εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Εργατικού κέντρου, ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ταμείου Αλληλεγγύης Δικηγόρων, ΕΛΜΕ της Οικολογικής εταιρείας και μέλη άλλων σωματείων.

Σα λαική συνέλευση προτείναμε τη συγκρότηση μιας επιτροπής  ενάντια στα τέλη των λογαρισμών της ΔΕΗ και κάθε άλλου άδικου τέλους που πρόκειται να επιβληθεί και η προσπάθεια  να συντονιστούν τα σωματεία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα διακοπεί το ρεύμα σε κανένα πολίτη της Αλεξανδρούπολης.
 
Αποφασίστηκε να συζητηθεί η πρόταση στα όργανα των φορέων που παραβρέθηκαν και να γίνει νέα συνάντηση μέσα στην εβδομάδα. Ελπίζουμε η κίνηση αυτή να φέρει πρακτικά αποτελέσματα για τον κόσμο που πλήττεται και να μην εξαντληθεί σε δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Εμείς, απο την πλευρά μας, θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να στηρίξουμε πρακτικά τους ανθρώπους αυτής της πόλης.


ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΈΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΟΥΠΟΛΗΣ