Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Μερικές σκέψεις-απορίες ...


Το παραμύθι με τον γυμνό βασιλιά, το ξέρετε. Ωραία λοιπόν τώρα που έμαθε ο βασιλιάς ότι είναι γυμνός τι θα κάνει ; θα ντυθεί ; θα αλλάξουμε βασιλιά γιατί αυτός δεν μας κάνει ; μα και οι προηγούμενοι βασιλιάδες μας τόσα χρόνια δεν αποδείχτηκαν γυμνοί ; τελικά είναι χρήσιμοι η βασιλιάδες ή όχι ; να μείνουμε υπήκοοι πολίτες ή να γίνουμε κάτι άλλο ; ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ; ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ; ιδού η απορία ... 
Μια γενική άποψη είναι ότι ο λαός δεν θέλει να έχει σχέση με τα πολιτικά και άλλα τέτοια ζητήματα, επομένως θέλει να είναι υπήκοος σε γενικές γραμμές, άλλα θέλει να ( νομίζει ότι ) έχει κάποιον έλεγχο στους εκάστοτε κυβερνήτες του, υπάρχει όμως ένα μέρος του λαού που θέλει να γίνει κάτι άλλο, ΤΙ ΟΜΩΣ ; Να γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη ; και να πετάει ψίχουλα εξουσίας στον λαό, για να ταΐζει την γενική άποψη ; ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ Ή ΟΧΙ ; θέλει να γίνει ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Ή ΟΧΙ ;
Είμαστε μέσα σε ένα κατεστραμμένο δάσος, και κοιτάμε να σώσουμε μερικά δέντρα που ίσως από αυτά μερικά δεν σώζονται, και αντί να καθαρίσουμε το δάσος από τα κατεστραμμένα δέντρα και να δημιουργήσουμε ΞΑΝΑ το δάσος από την αρχή, με καινούργια ΔΕΝΤΡΑ καθόμαστε και συζητάμε πως θα σώσουμε μερικά δέντρα και δεν κοιτάμε το κατεστραμμένο δάσος που θέλει αλλαγή, ΘΕΛΟΥΜΕ να καταστρέψουμε το κατεστραμένο δάσος ή όχι ; θέλουμε να καταστρέψουμε τον ατομικισμό μας ή όχι ; θα κοιτάμε το δέντρο μας πρώτα ή όλο το δάσος που είμαστε κομμάτι του ; το ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΑΣΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΑΝ ΛΙΓΑ ΔΕΝΤΡΑ Ή ΟΛΑ ΜΑΖΙ ; ΣΩΣΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΑΣ 'Η ΣΩΣΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΟΥ ;
Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και αναρωτηθείτε ΘΕΛΟΥΜΕ Ή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ; ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΟΧΙ ; ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΟΧΙ ; Να βάλουμε μια ΤΕΛΕΙΑ στα κόμμα-τα τους, στην δημοκρατία τους … στα κόμμα-τα της ιστορίας ΤΟΥΣ … και να γράψουμε την ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ …με μια τελεία εδώ ( στην δικιά μας ιστορία ) και να προσπαθήσουμε να την ενώσουμε με μια ευθεία ( στο άγνωστο ) με τα πιο ουτοπικά μας όνειρα για το μέλλον … ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΕΚΕΙ – εύχομαι ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ - Ή ΟΧΙ ; ....

(Του Πάνου Δαλάτση)

Eξουσία-υποταγή


Eξουσία-υποταγή, ένα δίπολο καθοριστικό για την ανθρώπινη ζωή αλλά και συστατικό όλων μας. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ακριβώς πάνω σε αυτό βασίζονται, αυτό μας δείχνουν. Το πως δηλαδή η πολιτική εξουσία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να επιβληθεί πάνω στον πολίτη και κυρίως τη στιγμή που αυτός έχει αρχίσει να αντιστέκεται και προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά!. Οι πιθανότητες να καταφέρει ο πολίτης ανατροπή της κατάστασης (έστω και με τις οργανωμένες μορφές αγανακτισμένων) είναι ακριβώς οι ίδιες που ισχύουν και στην περίπτωση των παιδιών που ενηλικιώνονται και θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τους γονείς,όχι πάρα πολλές δηλαδή (δυστυχώς). Κι αυτό γιατί όταν πάσχει το ατομικό, αυτό μεταφέρεται και στο συλλογικό, στην κοινωνία. Όταν αποφασίσουμε -στο μέτρο και με τα μέσα που μπορεί ο καθένας- να είμαστε υπεύθυνοι ως προς τις επιλογές μας και κύριοι του εαυτού μας, άρα αυτό να μεταφερθεί και στο συλλογικό, τότε τα πράγματα θα αρχίσουν να οικοδομούνται διαφορετικά και θα έχουμε καλύτερες κοινωνίες και καλύτερους να μας κυβερνούν. Μέχρι τότε όμως ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός,με προοπτική πάντως,όχι αδιέξοδος...
Αφού λοιπόν ως αγανακτισμένοι, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τα κακώς κείμενα του κοινωνικο-πολιτικού μας συστήματος άρα και να βοηθήσουμε στο να διορθωθούν, καλό θα ήταν να κάνουμε κάτι και με τα δικά μας κακώς κείμενα. Έτσι θα καταφέρουμε να είμαστε λιγότερο παράφωνοι, κακόφωνοι, μονοδιάστατοι, χαοτικοί,αναποτελεσματικοί σαν αυτούς που κατηγορούμε. Έτσι γίνονται οι αλλαγές, είναι μονόδρομος...

Πασχάλης Κεκές
Ψυχολόγος-ψυχαναλυτικός ψυχοθεραπευτής

Δράσεις Σαββάτου 18 Ιουνίου 2011

Το απόγευμα του Σαββάτου 18 Ιουνίου 2011 θα μοιραστεί στη φιέστα των Special Olympics το παρακάτω κείμενο:

Είμαστε εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, συνταξιούχοι/ες, φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες, άνθρωποι που εδώ και ένα μήνα σχεδόν μαζευόμαστε στις πλατείες όλης της χώρας. Συζητάμε, προβληματιζόμαστε και διεκδικούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.
Με χαρά και σεβασμό, βλέπουμε στην πλατεία που μαζευόμαστε εδώ και μέρες συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες. Απόψε βρισκόμαστε εδώ για αυτούς και μόνο καθώς η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη για εμάς είναι στάση ζωής.
Δυστυχώς δε βλέπουμε την ίδια ευαισθησία από κεντρικούς και τοπικούς φορείς οι οποίοι διοργανώνουν φιέστες σαν αυτή,

  • Τη στιγμή που οι δημόσιοι χώροι είναι απροσπέλαστοι για τους πεζούς, πόσο μάλλον για άτομα με κινητικά προβλήματα.
  • Τη στιγμή που πριν από 10 μέρες αποφασίστηκε περικοπή της χρηματοδότησης των αναπηρικών ειδών κατά 50%
  • Τη στιγμή που αναβάλλονται επ' αόριστων οι εγκεκριμένες προσλήψεις ΑΜΕΑ στο δημόσιο  τομέα.

Αφήνουμε λοιπόν όλους αυτούς στην ιδιοτέλεια και την υποκρισία τους και δηλώνουμε παρώντες/ουσες ελπίζοντας να μεταδώσουμε  σε όλους/ες λίγη από τη χαρά που νιώθουμε τόσα βράδια  σε αυτήν την πλατεία.           
Σας περιμένουμε να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε.

                   
ΧΑΡΑ , ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
                                                                                                      
Μετά την φιέστα των Special Olympics αν ταιριάξει με το χρόνο, στις 10 το βράδυ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για την Αργεντινή που δεν είχε προβληθεί την προηγούμενη φορά λόγω βροχής.



Το Σάββατο 18 Ιουνίου στις 10 μ.μ, στην Πλατεία Φάρου, 
θα γίνει προβολή της ταινίας/ ντοκιμαντέρ του Εξάντα 
"Το πείραμα της Αργεντινής".

Υπόθεση: Το Δεκέμβριο του 2001 στο Μπουένος Άιρες, μεγάλες λαϊκές μάζες κατευθύνονται προς την ιστορική πλατεία «Πλάσα δε Μάγιο.» Η Αργεντινή μία από τις πλουσιότερες οικονομίες στο παρελθόν, έχει χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Δε Λα Ρούα διαφεύγει από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο μέσα στη θύελλα του οργισμένου λαού που συγκρουόταν με την αστυνομία, έσπαγε τράπεζες, λεηλατούσε σούπερ μάρκετ και φώναζε μαζικά «Να φύγουν όλοι!». Η κοινωνική έκρηξη του 2001, ήταν το τέλος ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου διάρκειας 10 ετών και άφησε πίσω της 35 νεκρούς (δολοφονημένους από την αστυνομία και τους ιδιωτικούς φρουρούς των τραπεζών), 30.000 παράπλευρες απώλειες (ανθρώπους που αυτοκτόνησαν, η υπέστησαν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), και περίπου 20.000.000 ανθρώπους (πάνω από το μισό του πληθυσμού) βουτηγμένους στην φτώχεια και τη μιζέρια.
Σχεδόν 10 χρόνια μετά, ο Γιώργος Αυγερόπουλος, που είχε εργαστεί στην Αργεντινή το 2001-2002 κατά την περίοδο της κρίσης, επιστρέφει για μια νέα αυτοψία στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση της χώρας.

Κυριακή 19/6: Πορεία Διαμαρτυρίας στις 20:00


Πρόσκληση σε συμμετοχή στην πορεία της Κυριακής 19 Ιουνίου 2011,
  νέα ημέρα πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας,
 που θα ξεκινήσει στις 8:00 μ.μ από την Πλατεία Φάρου
με κεντρικό σύνθημα

"ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ! ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ! ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ !
ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ !
ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΔΩ! "

Η πορεία, όπως και όλες οι συγκεντρώσεις και οι συνελεύσεις, θα είναι ειρηνική και μακριά από κομματικά σύμβολα και συνθήματα. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει δημιουργικά στην πορεία σεβόμενος τις δύο αυτές παραμέτρους (όπως πχ με σφυρίχτρες, ξυπνητήρια, κατσαρόλες κτλ).



Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Χορεύοντας πεντοζάλι κράτησε ο κόσμος την Πλατεία...


Ο αέρας ήταν λιγοστός, τα δακρυγόνα εκτοξευόταν μέσα στο πλήθος, που έτρεχε να αναπνεύσει στην Αμαλίας, στο μετρό, στις φωτιές και ξαναγύριζε. Επι ώρες. Τα μεγάφωνα καλούσαν τον κόσμο να κρατήσει την Πλατεία. Κάποιοι λιποθυμούσαν.
Κι όσοι πέρνανε ανάσα γύριζαν και συνέχιζαν να χορεύουν και να φωνάζουν συνθήματα.Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Άνθρωποι ηλικιωμένοι, με πρόσωπα άσπρα απο το Μααλόξ, μέναν εκεί. Η πλατεία έπρεπε να κρατηθεί. Πέντε λεπτά μετά την επίθεση που φαίνεται στο βίντεο η πλατεία επανακαταλήφθηκε.


Ευχαριστούμε Νίκη.

Νέες φωτογραφίες από την πορεία της Τετάρτης






(ευχαριστούμε Πάνο)

Βίντεο από την πορεία της Τετάρτης




(ευχαριστούμε Πάνο)

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

"Απεργιακή συγκέντρωση"


(του αναγνώστη Δημήτρη Κ.)

Μία μεγαλειώδης πορεία εργατών, ανέργων, φοιτητών, μαθητών έγινε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Η λαϊκή συνέλευση Συντάγματος είχε καλέσει τους πάντες να παραμείνουν στο Σύνταγμα προς αποκλεισμό της Βουλής ώστε να αποτραπεί η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος Σταθερότητας (Μνημονιο 2). Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσε το Σύνταγμα και ζήτησε το αυτονόητο με ειρηνικό αλλά με ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό λόγο. Όμως, κάποιοι δήθεν αγωνιστικοί μηχανισμοί κατάφεραν να δώσουν στην Αστυνομία την αφορμή που ήθελε ώστε να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών. Προβοκάτσια από το σύστημα για να καταπνίξουν το μεγαλειώδες κίνημα που αναπτύσσεται (υπάρχουν φωτογραφίες αστυνομικών με κουκουλοφόρους πριν την πορεία). Έτσι, φτάσαμε στο σημείο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας σαν μια πραγματική Χούντα έστειλε τα ΜΑΤ να αδειάσουν την πλατεία Συντάγματος διώχνοντας αγωνιστές που εκείνη την ώρα χόρευαν!! ριζίτικα τραγούδια. Η πλατεία πάρθηκε πίσω από τους συναγωνιστές μας και η κινητοποίηση συνεχίζεται.. Καμία υποχώρηση στους εκβιασμούς (σωματικούς ή ψυχολογικούς) που μας κανουν!

  1. ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
  2. ΕΞΩ ΟΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
  3. ΚΥΡΗΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
  4. ΚΑΤΩ ΚΑΘΕ ΕΠΙΔΟΞΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ (Ν.Δ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ, ΔΗΜΑΡ)
  5. Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ.
  6. ΚΑΤΩ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  7. ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ
  8. ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΩΣ ΚΕΝΤΡΑ ΑΓΩΝΑ.
  9. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΧΤΥΠΗΜΕΝΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
  10. ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ, ΠΙΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΕΣ.
  11. ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!!

Φωτογραφίες από την πρωινή πορεία της Τετάρτης 15/6

Οι πρώτες φωτογραφίες από τη σημερινή πορεία, με αφορμή τη γενική απεργία. 
Οι "Αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι πολίτες Αλεξανδρούπολης" ξεκίνησαν την πορεία διαμαρτυρίας από την Πλατεία Φάρου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Εργατικό Κέντρο, όπου διαβάσαμε το ψήφισμα - κάλεσμα μας, καθώς και μία πρόσκληση προς τους συνδικαλιστές να εγκαταλείψουν τον κομματικό συνδικαλισμό.
Ακολούθησε συλλογική πορεία, όπου κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν ακολούθησε το πανώ των συνδικαλιστών (οι οποίοι και αποχώρησαν). Η πορεία πέρασε από τα γραφεία των βουλευτών Ρενταρή, Ντόλιου, Τσιαούση και Δερμεντζόπουλου, καθώς και από το Ι.Κ.Α., ακολουθώντας τη διαδρομή: Λεωφ. Δημοκρατίας - 14ης Μαϊου - ΙΚΑ - Ιωακείμ Καβύρη, καταλήγοντας σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης.












 (ευχαριστούμε Γιώργο ! )


Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου

Η διεύθυνση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου επί του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους


Υπογράψτε την Πρωτοβουλία για την Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου


(Ευχαριστούμε για την ενημέρωση την Αναγνώστρια του blog)

Αγανακτισμένοι Ξάνθης


Η νέα διεύθυνση των αγανακτισμένων Ξάνθης
Θα χαρούμε να ακούσουμε και να ανακοινώσουμε στη συνέλευση μας προτάσεις για κοινές δράσεις μεταξύ των Θρακιωτών.

Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Για πρώτη φορά εμφανίζεται στις μέρες μας ένα κίνημα αυτο-οργανωμένο με κεντρικό του σύνθημα την άμεση δημοκρατία. Ένα κίνημα που αμφισβητεί το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα και την κομματοκρατία που το στηρίζει. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού ενώνονται μαζικά, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, κι αυτό δεν είναι μια διαμαρτυρία.
Τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της Public Issue, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σηματοδοτούν μια καμπή στο πολιτικό σκηνικό αυτού του τόπου. Η επιρροή των δυο μεγάλων κομμάτων αγγίζει μόλις το 35% του εκλογικού σώματος, γεγονός πρωτοφανές για το πολιτικό σύστημα. Η απαξίωση των πολιτικών κομμάτων είναι ολοκληρωτική, ενώ την ίδια στιγμή, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι κινητοποιούνται ανεξάρτητα από τους υπάρχοντες κομματικούς μηχανισμούς.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι δεν αντέχουν άλλο να καταστρέφεται η ζωή τους για να επιβιώσουν οι τράπεζες. Αρνούνται να δεχτούν να πληρώσουν αυτοί για να σωθεί ένα άθλιο και χρεοκοπημένο σύστημα.
Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε αυτό το κίνημα στις πλατείες, μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 1.500.000 κόσμος έχει περάσει μόνο από το Σύνταγμα. Οι 500.000 που κατέβηκαν στην τελευταία συγκέντρωση στην Αθήνα, μαζί με τις δεκάδες συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, δεν οργανώθηκαν από κανένα κόμμα. Κάθε άλλο. Οι ηγεσίες των κομμάτων στην αρχή αμήχανα, όχι μόνο ενοχλήθηκαν αλλά σαμποτάρισαν αυτές τις κινητοποιήσεις και προσδοκούσαν στην αποτυχία τους. Αισθάνονται ότι χάνουν την ισχύ τους και το ρόλο ύπαρξής τους. Πώς είναι δυνατόν συγκεντρώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών να πραγματοποιούνται χωρίς τη συμβολή και τη σφραγίδα των κομμάτων;
Ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας δεν κράτησε μια κινητοποίηση χωρίς κόμματα, ενάντια στο σύστημα, τόσες πολλές μέρες. Η κοινωνία διακατέχεται από μια μεγάλη επιθυμία να αυτοκυβερνηθεί και αυτή η θέλησή της είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για την πραγματοποίηση της άμεσης δημοκρατίας στις μέρες μας.
Η πολιτική δεν είναι επιστήμη που χρειάζεται ειδικούς γνώστες της για να την ασκήσουν. Πολιτική σημαίνει έκφραση του λαού και όχι των ειδημόνων αντιπροσώπων του.
Η αντιπροσώπευση είναι εξ ορισμού αντίθετη με την άμεση δημοκρατία. Στην άμεση δημοκρατία δεν αναγνωρίζεται σε κανένα άτομο, οργάνωση ή κόμμα το δικαίωμα να θεσπίζει νόμους, να παίρνει αποφάσεις και να τις εκτελεί, να κυβερνά και να δικάζει αντί για τους πολίτες. Δημοκρατία σημαίνει δήμος, κράτος πολιτών και όχι κομμάτων ή αντιπροσώπων του.
Όχι απλά δεν χρειάζονται τα κόμματα για τη λειτουργία της δημοκρατίας αλλά σήμερα είναι και επικίνδυνα για τη λειτουργία της. Τα κόμματα είναι δεμένα με την ύπαρξη του ολιγαρχικού συστήματος. Μπαίνει, λοιπόν, σε αμφισβήτηση ο ρόλος και η αναγκαιότητά τους, απειλούνται να μπουν στο περιθώριο, ο κόσμος να τα αγνοήσει κι έτσι να αυτοκαταργηθούν, γι’ αυτό και τρέφουν μίσος για την άμεση δημοκρατία.
Η πολιτική κυριαρχία των κομμάτων μέχρι τώρα εμφανιζόταν σαν φυσική και αναπόφευκτη. Κάθε κόμμα πίστευε ότι οφείλει να ασκήσει εξουσία μέσα από τις εκλογές και έτσι ήταν δεδομένο γι’ αυτό, ότι οι πολίτες-ψηφοφόροι του τού έχουν μεταβιβάσει εσαεί το δικαίωμά τους στην εξουσία.
Από την άλλη, κάθε πολίτης- ψηφοφόρος πίστευε ότι τα κόμματα είναι οι φυσικοί φορείς της εξουσίας και ότι με την παραχώρηση αυτού του δικαιώματος στους αντιπροσώπους του, ο ίδιος κυβερνά. Αυτή η αυταπάτη γίνεται σήμερα κατανοητή μ’ έναν οδυνηρό τρόπο από την κοινωνία και έτσι η αμφισβήτηση της πολιτικής κυριαρχίας των κομμάτων είναι ένα φυσικό επακόλουθο.
Η εξουσία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Η εναλλαγή στην εξουσία των πολιτών και όχι των κομμάτων είναι η έκφραση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Οι άνθρωποι δεν θεωρούν πλέον τους θεσμούς που τους είχε επιβάλει το πολιτικό σύστημα δίκαιους. Οι κανόνες δικαίου δεν ρυθμίζονται από τους ίδιους αλλά από την εκάστοτε κρατική εξουσία. Ήταν δοσμένοι και αμετάβλητοι, κομμένοι και ραμμένοι για να εξυπηρετούν την ολιγαρχία και το σύστημά της.
Τώρα όμως αμφισβητούν την οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση, δεν ανέχονται την υπάρχουσα διαφθορά και σήψη και αναζητούν τους τρόπους μέσα από τη δική τους αυτο-οργάνωση για να γεννηθούν νέοι θεσμοί, νέοι νόμοι κοινωνικά δίκαιοι και ένα οικονομικό σύστημα που θα τους επιτρέψει επιτέλους να ζήσουν. Γιατί το ποιο θα είναι το οικονομικό μοντέλο που θα γεννηθεί αλλά και το ποιοι θα είναι οι κανόνες δικαίου που θα το πλαισιώσουν είναι κάτι που αφορά την απόφαση όλων των πολιτών και όχι των κομμάτων.
Τα κόμματα εκτός από το κράτος ελέγχουν τα συνδικάτα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις πρυτανικές αρχές καθώς και όλους τους συλλόγους. Η άμεση δημοκρατία είναι αντίθετη με την αντιπροσώπευση που υπάρχει σ’ αυτά και έτσι η λειτουργία της θα αποδεσμεύσει τα συνδικάτα, τους δήμους και κάθε μορφή οργάνωσης από την εξουσία των κομμάτων και ο έλεγχος ουσιαστικά θα γίνεται από τον ίδιο το λαό.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συγχέουν συνειδητά τη δυναμικότητα της άμεσης δημοκρατίας με το λεγόμενο αυθόρμητο, το οποίο έχει ανάγκη σύμφωνα μ’ αυτούς την «φωτισμένη» ηγεσία με τις ιδέες της για να το κατευθύνει στο «σωστό δρόμο». Αυτό που καθοδηγεί όλα τα κόμματα είναι τα δόγματα και τα αξιώματα και είναι αυτά που προσπαθούν να επιβάλουν στο λεγόμενο αυθόρμητο για να το ελέγξουν. Άλλωστε η λέξη αυθόρμητο είναι ένα ιδεολόγημα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά εξυπηρετεί τις ανάγκες και το λόγο ύπαρξης των κομμάτων.
Όσο για τους αφορισμούς διαφόρων για το απολίτικο κίνημα αυτών που αυτο-οργανώνονται καθημερινά στις πλατείες, εντέχνως κρύβουν, ότι είναι βαθιά πολιτικοποιημένοι, ενάντια σε όλα τα κόμματα και ότι αναζητούν την απεξάρτησή τους απ’ αυτά.
Υπάρχουν ορισμένες φωνές που διαμαρτύρονται και ισχυρίζονται ότι μέσα από την απαγόρευση των κομμάτων στις λαϊκές συνελεύσεις απαγορεύεται και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Εννοούν, βέβαια, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών των κομμάτων τους, μικρών και μεγάλων, που όλοι μας γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες και όχι την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, γιατί αυτό ήδη συντελείται χάρις στην απουσία των κομμάτων από το αναπτυσσόμενο αυτό κίνημα.
Αν θέλετε, λοιπόν, μέσα σε μια νύχτα να διαλύσετε αυτό το κίνημα, επιτρέψτε σε όλα τα μικρά και μεγάλα κόμματα να πάρουν μέρος. Θα γίνει επιτέλους η ελεύθερη διακίνηση των «ιδεών τους». Τα μεγάλα κόμματα θα καπελώσουν τα μικρά, τα μικρά θα διαμαρτύρονται, οι ιδέες τους θα είναι ελεύθερες αλλά αυτό που θα γίνει σίγουρα είναι ότι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών θα πάψει να υπάρχει και μαζί τους το κίνημα για την άμεση δημοκρατία θα δεχτεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα.
Από τη στιγμή που δεν μπορεί η κομματοκρατία να ελέγξει αυτό το κίνημα, πρέπει και να το πνίξει. Τα κόμματα δεν μπορούν να πιστέψουν και να αποδεχτούν ότι έχει ανοίξει μια καινούργια σελίδα στην ιστορία όπου δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Αυτοί που κινητοποιούνται ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν, έχουν πολιτική στόχευση και δεν είναι καθόλου αυθόρμητο αυτό το ξέσπασμά τους, αλλά πολύ συνειδητό. Το πώς θα πραγματοποιηθούν οι στόχοι τους αυτό είναι το ζητούμενο, αλλά θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους και από κανένα κόμμα ή μεσσία.
Ο λαός απαιτεί να τελειώνει μ’ αυτό το σύστημα που τον καταστρέφει και ταυτόχρονα εκφράζει την αντίθεσή του σε όλη την κομματοκρατία. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο άλμα, τόσο σπουδαίο που έχει αποσυντονίσει τα κόμματα όλων των χρωμάτων και μεγεθών. Το τέλος των κομμάτων και της κομματοκρατίας έχει αρχίσει. Αυτό που ξεκίνησε, ακόμα κι αν πισωγυρίσει προσωρινά, δεν μπορεί να σταματήσει. Είναι σίγουρο ότι τίποτα δεν θα αλλάξει αυτό το γύρισμα της σελίδας στην ιστορία.

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ


Λαϊκή Συνέλευση πλατείας Κομοτηνής


Λαϊκή Συνέλευση πλατείας Κομοτηνής

Το μνημόνιο τους μέσα σε ένα χρόνο…….έφερε πάνω από 500.000 επιπλέον πολίτες στην ανεργία, εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων κάτω και γύρω από το όριο της φτώχειας, εκατοντάδες απλούς πολίτες τους οδήγησε στην αυτοκτονία και όλους εμάς στον φόβο και την αβεβαιότητα…….παρόλα αυτά, θέλουν να συνεχίσουν το ίδιο έργο……..

Αν γεμίσουμε τις πλατείες:

- το πολιτικό κατεστημένο της διαφθοράς της κλεψιάς και της ατιμωρησίας θα τελειώσει.
- θα πούμε τέρμα στην κοροϊδία των πελατειακών κομμάτων που άλλα τάζουν πριν τις εκλογές και πάντα άλλα σκοπίμως κάνουν.
- θα πετύχουμε να σταματήσουμε την πολιτική εξαθλίωσης του απλού πολίτη που ταυτόχρονα είναι πολιτική υπέρμετρου κέρδους των δανειστών μας.
- θα πούμε όχι στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου της χώρας.
  • θα απαιτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.
  • Θα ανατρέψουμε το Μνημόνιο και θα απαιτήσουμε να μην πληρώσουμε την κρίση τους
  • Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας για δωρεάν δημόσια Υγεία και Παιδεία.
  • Θα αναδείξουμε και θα παλέψουμε για προβλήματα του τόπου όπως Χρυσορυχεία , Διόδια , ενίσχυση τοπικής αγοράς .

Αφήνουμε λοιπόν για λίγο καναπέδες ,καφετερίες, ξαπλώστρες και αγωνιζόμαστε για να ακουστεί η φωνή του απλού πολίτη,

Ελάτε κάθε βράδυ στις λαϊκές συνελεύσεις γιατί οι Αγανακτισμένοι πολίτες είναι ενεργοί πολίτες . Ελάτε και εσείς για να συνδιαμορφώσουμε και να συντονίσουμε τις δράσεις μας όλοι μαζί ως ίσοι προς ίσοι χωρίς αρχηγούς , με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες όπου όλες οι απόψεις ακούγονται και συζητιούνται.

Η άμεση δημοκρατία που εφαρμόζεται στις λαϊκές συνελεύσεις μας είναι η απάντηση της κοινωνίας στην κρίση που μας δημιούργησαν η οποία δεν είναι μόνο κρίση χρέους αλλά κρίση του ίδιου του πολιτικού συστήματος . Επειδή πλέον καταρρέει η λογική της ανάθεσης επίλυσης των προβλημάτων του λαού και της κοινωνίας σε άλλους (πολιτικοί – κόμματα) μιας και εκ των πραγμάτων κρίνονται ανίκανοι στη διαχείριση τους , απαντάμε με την αυτοοργάνωσή μας στις πλατείες όλης της Ελλάδας για να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε αυτό που δεν μπορούν ή δεν θέλουν οι πολιτικοί μας –ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα τους:

Τετάρτη 15/6, ραντεβού και στις 10 το πρωί!


Την ημέρα της γενικής απεργίας, 15 Ιουνίου,
 οι Αγανακτισμένοι και Αποφασισμένοι Πολίτες Αλεξανδρούπολης 
δίνουν ραντεβού στην Πλατεία Φάρου

στις 10 το πρωί για μια πορεία διαμαρτυρίας
και στις 9 το βράδυ, μια "νύχτα μαγική", για μια συναυλία με τα συγκροτήματα Karizma και Κώστας Κετσέρης - Trap Hapiness.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Οι «Αγανακτισμένοι» διατάραξαν και πάλι την κοινή ησυχία της Αλεξανδρούπολης

Νέα βίντεο και φωτογραφίες από την χθεσινή πορεία στην Αλεξανδρούπολη.
















Ευχαριστούμε Γιάννη, δείτε περισσότερα εδώ:

Ερωτηματολόγιο έρευνας για τους "Αγανακτισμένους"

Κυρίες και Κύριοι,
είμαστε μια ομάδα ερευνητών και πανεπιστημιακών που στο πλαίσιο της επιστημονικής μας εργασίας μελετούμε τα ζητήματα της πολιτικής και της εκλογικής συμπεριφοράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Με αφορμή τις συγκεντρώσεις των 'Αγανακτισμένων' πολιτών θελήσαμε να μελετήσουμε το πλαίσιο της διαμαρτυρίας και να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά εκείνων που συμμετέχουν σε αυτήν, καθώς και τα κίνητρα και τις επιδιώξεις μιας τέτοιας πολιτικής συμμετοχής. Για το λόγο αυτό σας ζητάμε 10 λεπτά απο το χρόνο σας για να συμπληρώσετε το παρακάτω ερωτηματολόγιο.


Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

Βασιλική Γεωργιάδου - Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης (Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Αναστασία Καφέ -Υποψήφια διδάκτωρ, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Κωστής Πιερίδης- Υποψήφιος διδάκτωρ, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ρούλα Νέζη- Υποψήφιος διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι πρώτες φωτογραφίες της πορείας της Κυριακής 12/6

















Ευχαριστούμε και για τις φωτογραφίες Πάνο.

Τα πρώτα βίντεο από την πορεία της Κυριακής 12/6


1. Στην οδό Κουντουριώτου


2. Στην Λ. Δημοκρατίας


3. Στην Μ. Αλεξάνδρου


Ευχαριστούμε Πάνο...

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Το Τραγούδι του Χρήματος - The Money Song

Ο Κλάους ο Βιολιστής και οι Πλανόδιοι Μουσικοί της Κολωνίας παίζουν το γεμάτο ερεθίσματα "Τραγούδι του Χρήματος". Εδώ και δεκαετίες αντιστέκονται και αγωνίζονται με έξυπνες, χωρίς βία πρωτοβουλίες για ένα πιο ανθρώπινο και δίκαιο μέλλον. Υπότιτλοι του ilefraim.



Ευχαριστούμε τον αναγνώστη-αναγνώστρια που μας το έστειλε.